Prima pagină » Știri » Povestea lui Ionel. De la zugrav în Cluj, la „boschetarul european” în centrul Madridului

Povestea lui Ionel. De la zugrav în Cluj, la „boschetarul european” în centrul Madridului

Povestea lui Ionel. De la zugrav în Cluj, la
Un român trăiește și muncește de nouă ani în Spania. A dormit la început pe străzi și a locuit în suburbiile Madridului. Era cândva zugrav în Cluj, iar acum este zilier pe plantațiile de struguri și măsline și, în afara sezonului, muncitor "la negru" pe șantier. Ionel locuiește în centrul Madridului, cunoaște mulți români acolo și se prezintă drept "boschetar european".

Ionel, în vârstă de 36 de ani, pare mai bătrân și își face veacul în piața Puerta del Sol, după miezul nopții, acolo unde se adună mulți români. În trecut, a fost zugrav la Cluj, iar în urmă cu nouă ani a ajuns în Spania, sperând într-un trai mai bun, scrie rfi.ro.

„Sunt zilier la câmp, la struguri, măsline, cartofi. Am zugrăvit înainte multe case în Cluj, dar m-am despărțit de nevastă și am venit aici pentru că eram gelos”, spune Ionel, recunoscând că nu i-a fost ușor să se acomodeze în capitala Spaniei: „când am venit în Madrid, au fost momente când nu aveam bani de hostel. Mi-am luat o pătură de la un „caritas” – e cum e la noi Crucea Roșie – și am dormit într-un bancomat. Au fost și vremuri grele, dar mi-am făcut relații, prieteni și acum stau în centrul Madridului. Plătesc 10-15 euro pe zi într-un hostel, stăm mai mulți în cameră. De fapt, acum dorm pe o canapea în hol pentru că am zugrăvit câteva camere, iar proprietarul mă lasă să stau pe gratis. În afara sezonului de cules, banii îi fac „la negru”: zugrăvesc o cameră, două…” Se oprește și strâmbă din nas. „A ce miroase?”, îl întreb? „A marijuana! Fumează băieții”, spune Ionel.

Ionel spune că i se face dor rar de România. „Aici nu am timp să mă gândesc la asta. E mereu ceva nou, sunt spectacole de „calle” în Plaza Major. E muzică flamenco. Mie îmi place foarte mult muzica flamenco. Seamănă cu ceva anume? Cu țigănimea noastră. Cum e la noi Salam renumit cu valoarea, așa e aici flamenco”, povestește românul.

„Nu am furat niciodată, nu cerșesc și nu iau ajutor social de handicapat”, mărturisește Ionel. Acesta sugerează că în Spania sunt mulți care primesc în mod ilicit ajutor social de la stat. „Sunt oameni care fentează statul. Se dă o mită la medic. În spaniolă îi zice mită! Se dau bani spunând că sunt handicapați și în realitate omul nu are nimic. Și primește ajutor de la stat. Sunt mulți și aici, nu doar în România”.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și