Povestea unei mame din Ploiești care a câștigat în instanță dreptul la viață al fiicei sale
Povestea mămicii a început când tânăra era însărcinată în 22 de săptămâni. Bucuria de a avea un copil a fost umbrită de o veste teribilă: fetița avea o malformație cardiacă. Medicii de la Spitalul „Marie Curie” i-au spus viitoarei mămici că singura soluție salvatoare este operația, imediat după naștere, însă intervenția nu se putea face în România, ci în Germania. Tânăra a început să strângă acte pentru formularul E112, care îi permitea decontarea intervenției.
„În săptămâna a douăzeci și doua de sarcină am aflat că fetița mea este diagnosticată cu o malformație cardiacă, destul de gravă. Aveam suficient timp la dispoziție încât să pregătim terenul pentru ca nașterea și operația copilului să se facă în cele mai bune condiții. Am început procedurile, prin urmare. Ne-am documentat pe internet în prima fază, iar ulterior ne-am decis să mergem la Casa de Asigurări de Sănătate să cerem exact de acolo, de la cea mai sigură sursă, spuneam noi la momentul acela, pentru a face dosarul și a putea merge în străinătate să operăm copilul”, a declarat mămica.
Încă din prima clipă, la CAS Prahova, mama spune că s-a izbit de un refuz categoric: „copilul nu are identitate”.
„La Casa de Asigurări, în prima fază, am fost izbită de un refuz categoric, cum că acest dosar nici măcar nu poate fi făcut. Nu am primit niciun fel de informație, copilul nu avea identitate, fiind nenăscut, și atunci ei spuneau că operația putea fi decontată, dar nu și nașterea, iar doctorul și toate referatele medicale atestau faptul că nașterea trebuia să aibă loc în locul în care se poate interveni imediat, deoarece copilul putea să nu respire în momentul nașterii”, a afirmat tânăra.
Aceasta a strâns mai multe acte, dar a continuat să se lovească de refuzul autorităților.
„Am mers cu dosarul complet (….) Mi-au trântit un refuz clar (….) Am depus dosarul la CAS, am cerut număr de înregistrare. În acel moment, au fost solicitate alte acte din partea unei alte clinici, mai aveam de la Spitalul Marie Curie”, a spus tânăra.
Așa se face că, însărcinată fiind, a mers la spitalul din Târgu-Mureș, unde, după un lung șir de analize și investigații, a primit același răspuns: medicii nu pot da asigurări că pot interveni în timp util pentru salvarea bebelușului.
„Am depus toate documentele restante pe care le-au cerut ei și am primit din nou un răspuns negativ, în scris. După ce am primit și al doilea răspuns negativ am decis să mergem să ne luăm un avocat. Am obținut termene rapide având în vedere data probabilă a nașterii și situația de sănătate a copilului. Am mers în instanță și am câștigat și am reușit în acest fel să mergem în Germania. Suferința fost enormă și cel mai important lucru de care eram speriați era că pentru copilul nostru o naștere prematură putea fi fatală”, a declarat mămica.
Potrivit portalului instanțelor, Tribunalul Prahova a decis, în august, ” eliberarea de urgență a formularului E112 în baza Regulamentului CE nr. 1408/71″.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova, Cătălin Tudorache, spune că instituția pe care o reprezintă nu a făcut nimic altceva decât să respecte legea.
„Instituția noastră este obligată să respecte legislația. Exact asta am făcut și în acest caz. Este dreptul fiecărui cetățean să se adreseze instanței de judecată. Instanța a hotărât într-un anumit mod. De asemenea, trebuie să precizez că în situația în care persoana respectivă obține în instanță o hotărâre definitivă, noi, ca orice instituție din România, suntem obligați să punem în aplicare hotărâea instanței de judecată care devine lege, practic, în acel caz (…) Eliberarea acestor formulare E112 generează niște cheltuieli semnificative pe care le suportă bugetul statului român și niciun funcționar din nicio insituție nu-și permite luxul să nu respecte legislația în momentul în care semnează pentru eliberarea acestui formular E112. Din punct de vedere uman, înțelegem pe oricine”, a declarat Tudorache.
În cele din urmă, tânăra, în vârstă de 29 de ani, a născut în Germania, iar fetița a fost operată imediat. Acum, cele două sunt acasă și sunt bine.