Poziția Bisericii Catolice față de parteneriatele civile

Poziția Bisericii Catolice față de parteneriatele civile
Publicat: 12/05/2015, 15:35
Actualizat: 13/05/2015, 08:50

Reprezentanții Bisericii Catolice spun că nu sunt împotriva garantării drepturilor civile ale cetățenilor homosexuali, față de care trebuie să existe respect, compasiune și delicatețe, însă consideră că aceste drepturi pot fi garantate și fără legalizarea parteneriatului civil.

Într-un comunicat de presă transmis marți, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București precizează că „învățătura Bisericii Catolice (Catehismul Bisericii Catolice) îndeamnă la respect, compasiune și delicatețe față de persoanele homosexuale”, amintind despre un interviu al Papei Francisc, care spunea că dacă o persoană homosexuală este de bunăvoință și e în căutarea lui Dumnezeu, el nu este în măsură să o judece.

Conform sursei citate, Biserica Catolică nu este împotriva garantării drepturilor civile ale cetățenilor homosexuali, însă consideră că aceste drepturi pot fi garantate și fără legalizarea parteneriatului civil, „prin care se dorește de fapt echivalarea acestuia cu căsătoria și implicit cu familia naturală, întemeiată pe uniunea dintre un bărbat și o femeie”.

„Opunându-se legalizării parteneriatelor civile, Biserica Catolică nu vrea să impună o gândire proprie, ci să salvgardeze o realitate naturală care nu este impusă de vreo religie, ci de natura însăși. Papa Francisc spunea recent, în timpul călătoriei sale în Filipine: «Să fim atenți la noile colonizări ideologice. Există colonizări ideologice care caută să distrugă familia. (…) Ca familii, trebuie să fim foarte puternici, să spunem nu oricărei încercări de colonizare ideologică a familiei. (…) Familia este, de asemenea, amenințată de tot mai multe încercări din partea unora de a redefini însăși instituția căsătoriei prin intermediul relativismului, al culturii efemerului, al unei lipse de deschidere față de viață. Orice amenințare la adresa familiei este o amenințare față de societate însăși. Viitorul acesteia trece prin familie»”, arată reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, precizând că Papa îi îndeamnă pe catolici să ocrotească familiile lor, întrucât familia este cea mai mare comoară a unei națiuni.

Poziția Bisericii Catolice în această privință nu diferă de cea a Bisericii Ortodoxe Române, adaugă sursa citată.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins, marți, proiectul legii parteneriatului civil, inițiatorul Remus Cernea arătând că sunt 800.000 de persoane care trăiesc în astfel de relații, iar membrii comisiei și reprezentanții bisericii spunând că este o încercare de a submina familia tradițională.

Propunerea legislativă prevede că parteneriatul civil este un contract încheiat, fără discriminare, între două persoane care decid să conviețuiască în baza afecțiunii, respectului și sprijinului reciproc.

Remus Cernea le-a spus membrilor comisiei că acest parteneriat ar aduce beneficii din punctul de vedere al patrimoniului, al sănătății, al moștenirii, al protecției în cazul violenței domestice.

„Sunt 800.000 persoane din România care trăiesc în astfel de relații, legea este făcută fără discriminare și se referă la persoanele care conviețuiesc împreună pe baza afecțiunii reciproce și care nu se căsătoresc”, a spus Cernea.

El a explicat, ulterior, că este o falsă critică faptul că parteneriatul civil s-ar referi la persoane de același sex.

„Sunt persoane heterosexuale care au susținut necesitatea acestui act normativ. Sunt și parlamentari care trăiesc în cupluri din acestea, în uniuni consensuale, în parteneriate civile, care de facto există. Mai sunt persoane care au trecut prin experiența nefericită a unei căsătorii, sunt multe divorțuri, sunt oameni care, trecând printr-un divorț sau prin două divorțuri, nu doresc să se mai căsătorească, dar care au un partener cu care conviețuiesc și pentru astfel de persoane legea este necesară”, a explicat jurnaliștilor Cernea.

Reprezentantul Asociației Accept Florin Buhuceanu a arătat că este trist pentru familiile bazate pe uniuni consensuale, pentru aparținătorii și copiii lor că acest proiect a fost respins de deputații din Comisia juridică.

„O asemenea discriminare cu care operează parlamentarii din Comisia juridică perpetuează inegalitatea de tratament între familiile care trăiesc în uniuni consensuale, nerecunoscute de lege și familiile bazate pe căsătorie. E trist în primul rând pentru aceste familii, pentru aparținătorii lor, pentru copiii lor”, a adăugat el.

El a arătat că cei aproape 800.000 de români care trăiesc în diverse uniuni consensuale nu se regăsesc în actualul format juridic și nu au suficientă protecție. „Instituția căsătoriei discriminează pe criteriul orientării sexuale, iar cea a parteneriatului civil nu face această diferență. Noi nu ne-am ascuns după deget, este o instituție care vizează atât cuplurile heterosexuale cât și cuplurile formate din persoane de același sex, în afara căsătoriei”, a adăugat reprezentantul Asociației Accept.

Membrii comisiei au respins în unanimitate acest proiect.

Deputatul PSD Cosmin Necula a arătat că „singura formulă acceptabilă este cea a relațiilor între persoane cu sex diferit, iar copilul să trăiască în mediu familial”.

El a arătat că adoptarea acestui proiect ar duce la aglomerarea cadrului juridic.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a spus că acest proiect este „o încercare de subminare a familiei tradiționale și încurajează căsătoriile între persoanele de același sex”. „Adoptarea acestui proiect va avea efecte negative în privința psihicului copiilor și este un atentat la valorile familiilor”, a mai susținut el.

Într-un comunicat transmis luni, Patriarhia Română atrăgea atenția că parteneriatele civile încearcă să slăbească familia tradițională sau să i se substituie și reprezintă un atentat la identitatea acesteia, solicitând Camerei Deputaților, cameră decizională, să respingă și de această dată propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, întrucât „constituie un atentat la valoarea permanentă a familiei și la identitatea acesteia”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
George Simion a fost denunțat la DNA! Trădare supremă în AUR
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang