Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a dezminţit informaţiile potrivit cărora preşedintele său, Gianni Infantino, ar fi încălcat regulile folosind un avion privat pentru un zbor intercontinental în anul 2017.
Ziarul german Sueddeutsche Zeitung (SZ) a indicat sâmbătă că Infantino a călătorit alături de principalul său asistent, suedezul Mattias Grafstrom, cu un avion privat din Surinam până în Elveţia. Preţul acestui zbor a fost unul „cu şase cifre”, relatează DPA şi Le Monde.
Potrivit SZ, preşedintele FIFA a justificat costul ridicat al unui zbor între Surinam şi Elveţia printr-o întâlnire cu omologul său de la UEFA, Aleksander Ceferin, întâlnire care de fapt nu a avut loc. Pe 12 aprilie 2017, Ceferin era într-o călătorie oficială în Armenia şi nu se afla la sediul UEFA de la Nyon.
Contactat, forul fotbalistic mondial a răspuns că „zborul menţionat respecta regulile FIFA”.
„FIFA a instituit reguli care stabilesc cadrul pentru utilizarea potenţială a zborurilor private de către orice reprezentant al său. Costurile globale ale acestor zboruri private au scăzut considerabil de la venirea noii conduceri a FIFA în 2016. Zborurile comerciale (inclusiv cele low cost) sunt opţiunea standard, iar zborurile private sunt folosite doar la nevoie”, a explicat FIFA.
Potrivit unui document consultat de Le Monde, Infantino a călătorit în aprilie 2016 cu avioane private, plătite de Rusia şi Qatar. Preţurile acestor zboruri au fost estimate la „cel puţin 115.000-150.000 de dolari”.
Conform informaţiilor deţinute de cotidianul francez, Infantino a sosit la Moscova într-un avion închiriat de guvernul rus (ţara urma să găzduiască Mondialul 2018), apoi a ajuns la Doha la bordul unui aparat al companiei
Gazpromavia, filială a Gazprom, sponsor al FIFA. Codul de etică al FIFA le interzice salariaţilor instanţei primirea unor cadouri de la „parteneri”.
Pe 22 aprilie 2016, Infantino s-a întors la Zurich, de la Doha, cu un avion plătit de Qatar, gazda Mondialului din 2022. Potrivit informaţiilor obţinute de Le Monde, el a ales să ia un avion privat în locul celui rezervat de FIFA pentru a nu întârzia la o întâlnire cu procurorul general al Elveţiei, Michael Lauber.
Acesta din urmă este vizat de o procedură de revocare în cadrul afacerii FIFAgate. Pe 20 mai, o comisie parlamentară a decis să deschidă o procedură de revocare a lui Lauber, bănuit de legături secrete cu Infantino, după o serie de întâlniri informale.
FIFA a amintit că a sa comisie de etică, ce este „independentă”, a efectuat o anchetă în legătură cu aceste zboruri cu avioane private, înainte de a-l exonera pe Infantino, în august 2016. Salariaţii federaţiei care au denunţat aceste fapte comisiei de etică au fost concediaţi în primăvara lui 2016.
În septembrie 2015, mai multe călătorii cu avioane private au contribuit la căderea lui Jerome Valcke, secretar general al FIFA în timpul preşedinţiei lui Sepp Blatter (1998-2015).