Praful saharian intră în atmosfera României vineri și sâmbătă. Care sunt efectele acestui fenomen
Cantitatea de praf se va diminua foarte mult înainte de a intra în atmosfera României. „De această dată, au fost concentrații foarte mari de praf în Europa de Vest. Praful acesta foarte fin poate reprezenta mediu de concentrare pentru precipitații. Putem spune că precipitațiile care sunt acum în Europa de Vest vor diminua cantitatea de praf saharian”, a spus pentru gândul Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie.
Efectul cel mai pregnant al prafului saharian va fi murdărirea mașinilor și a geamurilor. „Dacă ar fi în concentrații foarte mari în aer atunci ne-ar putea crea probleme respiratorii. Dar nu se va întâmpla absolut nimic”, a mai spus Georgescu.
Praful saharian s-a format ca urmare a evoluției a unei formațiuni barice depresionare care a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, explică specialiștii de la ANM.
„Calitativ, din punct de vedere meteorologic, sunt toate condițiile ca acest praf să fie în concentrații extrem de mici. Singurul lucru care se poate întâmpla este că ne vom murdări geamurile”, a precizat Florinela Georgescu.
Administrația Națională de Meteorologie a emis joi un comunicat prin care precizează că vineri și sâmbătă un ciclon din Atlantic care a antrenat și nisip din Sahara și a adus precipitații în ultimele zile în vestul și sud-vestul Europei s-ar putea manifesta și în România.
„În zilele de 4 și 5 aprilie concentrații foarte reduse de praf saharian se pot înregistra și deasupra României, în condițiile în care țara noastră se va afla la extremitatea acestei formațiuni barice depresionare”, arată Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Praful saharian a rezultat ca urmare a unui ciclon din Atlantic ce a venit peste vestul Europei. Ciclonul a adus cu sine precipitații pe continent, iar în acest mod praful saharian a coborât la sol. Până acum, prahul saharian a provocat mizerie vizibilă în Marea Britanie, Franța și Italia, unde apa s-a amestecat, pe lângă praf, și cu smogul din aer.