Prahova: 15 persoane arestate în dosarul în care este implicată compania Romprest

Prahova: 15 persoane arestate în dosarul în care este implicată compania Romprest

Instanța a admis propunerea DIICOT Ploiești și a dispus arestarea arestarea preventivă pentru 29 de zile, până în 5 iunie inclusiv, a inculpaților Marin Necula, Grigore Adrian Grigoraș, Iustin Atanasiu Pop, Viorel Paul, Gheorghe Nicolae Paul, Carol Mark Vizi, Arpad Jozsef Molnar, Botond Tibor Molnar, Lucia Maria Hotca, Cristian Dumitru Corlan, Cătălin Marian Cărăbăneanu, Marius Florin Avram, Emil Dumitru, Aurelian Oprea și Costel Matei.

Decizia judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Prahova poate fi contestată la Curtea de Apel Ploiești, care va decide definitiv dacă inculpații din dosarul Romprest vor rămâne în arest preventiv, vor fi plasați în arest la domiciliu sau vor fi cercetați în libertate, sub control judiciar.

Cele 15 persoane pentru care instanța a emis mandate de arestare au fost duse în Arestul Poliției Prahova, unde au fost încarcerate de miercuri, când procurorii DIICOT Ploiești le-au reținut pentru 24 de ore.

Cererea procurorilor DIICOT Ploiești de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele omului de afaceri Florian Walter, care controlează firma de salubrizare Romprest, suspectat că a inițiat și coordonat grupul infracțional acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, va fi judecată peste o săptămână, în 15 mai.

Florian Walter este suspectat că a inițiat și coordonat gruparea suspectată de evaziune fiscală și spălare de bani, operațiuni financiare în care este implicată SC Compania Romprest Service SA, alături de alte societăți comerciale, între care unele considerate firme-fantomă. Omul de afaceri nu a fost găsit de anchetatori la perchezițiile făcute miercuri la Romprest și la locuințele suspecților, dar sunt indicii că este în țară, fiind dat în consemn la frontieră, potrivit anchetatorilor.

În acest dosar, procurorii DIICOT l-au audiat și pe unul dintre finanțatorii clubului de fotbal Petrolul Ploiești Nicolae Capră, care are calitatea de suspect în acest dosar și este arestat preventiv într-un alt dosar de evaziune fiscală, instrumentat tot de DIICOT.

Soția lui Nicolae Capră, Cristina Capră, administrator al uneia dintre firmele implicate în dosar, a fost audiată ca martor.

Anchetatorii au făcut, miercuri, 27 de percheziții în acest dosar, la mai multe firme, între care societatea de salubrizare Romprest, și la locuințele suspecților, în București și în județele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Brașov și Brăila.

Procurorii au audiat aproape 50 de persoane, dintre care 22 au fost puse sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, și au dispus măsuri asiguratorii pe bunuri mobile și imobile, precum și pe conturi ale suspecților.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanț de tranzacții comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forța de muncă folosită în orașele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritățile publice locale.

Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajații firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica și a deduce banii plătiți muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăți, până se ajungea la „un eșalon patru”.

„Eșalonul patru din aceste firme trimitea forță de muncă către Romprest pe hârtie. Odată ce primea factura de intrare, Romprest urma să plătească. Și atunci eșalonul unu, adică Romprest, plătea către eșalonul doi, doi către trei și firmele din eșalonul trei plăteau către eșalonul patru. Și atunci firmele din eșalonul patru scoteau banii la sacoșă, invocând achiziții de fier sau alte tranzacții comerciale și banii se întorceau la negru, cu sacoșa, la eșalonul unu, adică la Romprest”, au declarat surse din rândul anchetatorilor.

Sursele citate au mai spus că erau folosiți oameni de încredere ai lui Florian Walter, care fie găseau administratori de firme dispuși să intre în acest lanț comercial, fie înființau firme în acest scop pe numele unor persoane dispuse să aibă calitatea de administrator în acte, în realitate firmele fiind controlate de apropiații lui Walter. În acest lanț comercial au fost folosiți administratori de firme cetățeni ungari sau un administrator din Republica Moldova.

Unele dintre firmele implicate în lanțul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finanțatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, și de soția acestuia, Cristina Capră.

Conform anchetatorilor, relațiile comerciale dintre firmele lui Capră și cea a lui Walter nu au legătură cu forța de muncă folosită de Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, câteva mii de tone de clorură de sodiu de la o firmă administrată de Cristina Capră, care achiziționase, tot doar în acte, clorura de sodiu de la firma soțului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la rândul său, de altă firmă controlată tot de el. Scopul tranzacției ar fi fost acela de a raporta în contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare totală de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 18 milioane de euro.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a precizat că societatea Romprest Service SA a fost verificată în perioada 20 august – 11 decembrie 2014. Astfel, au fost făcute 16 acțiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul în care au fost respectate prevederile legislației fiscale și contabile de către Romprest raportat la relațiile comerciale desfășurate cu societățile LA Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL și Euro Grup SRL, în anii 2012 – 2014, respectiv lanțurile comerciale Tănăsescu Farm SRL – Coresio Euroinvest SRL – JIF SRL – Euro Grup SRL – Compania Romprest Service SA și Tănăsescu Farm SRL – Coresio Euroinvest SRL – Bryana Euro Invest SRL – Euro Grup SRL.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar