Aproape 300 de angajați ai unor instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Prahova au cerut în instanță acordarea celui de-al 13-lea salariu pentru anul 2010, conform contractului colectiv de muncă de la acea dată, instanța de fond dispunând acordarea acestui salariu.
Aproape 300 de salariați ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, ai Muzeului de Artă „Ion Ionescu Quintus”, ai Muzeului de Științele Naturii și ai Bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploiești, instituții aflate în subordinea Consiliului Județean (CJ) Prahova, au dat în judecată instituțiile angajatoare și Consiliul Județean, cerând în instanță al 13-lea salariu aferent anului 2010.
Salariați din Muzeul de Artă Ploiești au declarat corespondentului MEDIAFAX că angajații nu au primit acest beneficiu, deși el era prevăzut în contractul colectiv de muncă valabil la acea dată, din cauza măsurilor luate de Guvernul Boc, care a tăiat primele și a redus salariile.
Angajații celor patru instituții de cultură au deschis la Tribunalul Prahova procese separate, în unele cazuri salariații fiind constituiți în sindicate, în alte cazuri apărând zeci de reclamanți, întrucât salariații nu au un sindicat la care să fie afiliați. Conform surselor citate, avocații pentru procesele respective au fost plătiți din banii salariaților, care nu au solicitat cheltuieli de judecată.
Tribunalul Prahova, instanță de fond în toate cele patru procese, a dat dreptate salariaților, dispunând , încă de la primul termen al procesului, plata celui de-al 13-lea salariu actualizat cu rata inflației, iar muzeele și CJ Prahova au atacat sentințele. Unul dintre procese a fost judecat, iar la recurs salariații au pierdut, decizia de neacordare a celui de-al 13-lea salariu fiind definitivă.
Astfel, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, salariații care nu sunt constituiți într-un sindicat au intentat un proces comun atât muzeului, cât și Consiliului Județean Prahova. Reclamanți în acest dosar sunt 127 de persoane, toate reprezentate de același avocat. Printre reclamanți se numără și directorul general al muzeului, Lia Maria Voicu, dar și directorul adjunct Ioan Eugen Stănescu. În primă instanță, Tribunalul Prahova a admis acțiunea și a obligat muzeul și CJ Prahova la plata către reclamanți a celui de-al 13-lea salariu, reactualizat cu indicele de inflație.
Consiliul Județean Prahova și Muzeul de Istorie au înaintat recurs, iar procesul, aflat pe rolul Curții de Apel Ploiești, are primul termen în data de 29 ianuarie 2014, conform portalului instanțelor de judecată.
Sindicatul independent „Fides” al salariaților de la Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova a intentat, de asemenea, proces cerând al 13-lea salariu pentru anul 2010. Instanța de fond, Tribunalul Prahova, a admis acțiunea și, prin sentința dată, obligă Muzeul de Artă și CJ Prahova să plătească membrilor sindicatului „premiul anual aferent anului 2010”, respectiv al 13-lea salariu. CJ Prahova a făcut recurs, urmând ca acesta să se judece tot la Curtea de Apel Ploiești. Conform datelor furnizate de CJ Prahova, Muzeul de Științele Naturii are 88 de salariați.
Și angajații Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” din Ploiești, reprezentați de Sindicatul Liber al Bibliotecarilor, au cerut și au obținut în primă instanță al 13-lea salariu. CJ Prahova a atacat sentința pronunțată de Tribunalul Prahova, procesul urmând să se judece tot la Curtea de Apel Ploiești. Biblioteca „Nicolae Iorga” are 69 de salariați.
La Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu Quintus” din Ploiești, 32 de persoane, angajați sau foști angajați ai acestei instituții, au dat în judecată Muzeul și Consiliul Județean Prahova pentru a solicita al 13-lea salariu aferent anului 2010. Acest muzeu este singurul în cazul căruia s-a judecat și apelul și, după ce la instanța de fond s-a dispus acordarea celui de-al 13-lea salariu, ulterior Curtea de Apel Ploiești a schimbat total sentința, respingând acțiunea ca neîntemeiată. Decizia Curții de Apel Ploiești este definitivă în acest caz.