Predoiu, despre convorbirea Băsescu-Nițu: Nu e imixtiune atunci când cineva îți atrage atenția
Fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu a declarat, joi, referindu-se la faptul că președintele Traian Băsescu l-a sunat pe procurorul general, că nu consideră imixtiune atunci „când cineva îți atrage atenția și te invită să reflectezi”.
„Domnul președinte a încercat și prin pactul de coabitare și prin discuțiile pe care le-a avut să prezerve aceste interese ale României legate de MCV și de Schengen, a încercat să evite greșeli pe care la un moment dat unul sau altul le-ar fi putut face, și nu este o declarație prietenoasă, asta e realitatea, eu am fost acolo, am văzut de atâtea ori importanța care s-a acordat MCV la Administrația prezidențială, nu o consider o imixtiune atunci când cineva îți atrage agenția și te invită să reflectezi”, a precizat Cătălin Predoiu într-o conferință de presă.
El a apreciat că imixtiunea este atunci când cineva impune o anumită decizie.
„Imixtiunea este să vii și să impui o anumită decizie, să vii și să timorezi public justiția, cum face domnul Ponta. Acest lucru nu s-a întâmplat nici în ce privește mandatele de la justiție pe care le-am exercitat și nici în ceea ce privește alte instituții. Ceea ce noi acuzăm este mentalitatea, atitudinea domnului premier Ponta, demonstrată în repetate rânduri”, a adăugat Predoiu.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a avut o discuție cu procurorul general, Tiberiu Nițu, miercuri, arătând că a acționat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă.
Băsescu a precizat, într-o emsiune difuzată la B1 Tv, că discuția cu procurorul general a avut loc miercuri, înainte de trimiterea prin fax sau aproape simultan cu revocarea celor doi șefi de secție.
„Eu l-am sunat să îi spun că «nu e bine, domnul procuror general»”, a spus șeful statului, menționând că nu avea cum să nu știe despre aceste schimbări, pentru că se aflase.
„Am acționat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având niște informații de mare agitație pe această temă în interiorul PSD-ului în mod deosebit și dorința lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea: azi n-am avut timp, dar mai vin și peste trei săptămâni să mai citesc o declarație”, a comentat șeful statului.
„Ei nu au știut, la ora la care au luat decizia, că dosarul era finalizat, închis și pe masa Codruței Kovesi”, a continuat șeful statului.
Întrebat dacă miza acestui scandal ar fi dosarul lui Dragnea, Băsescu a răspuns: „Uitați-vă la reacția de ieri a lui Dragnea, în care, în problema Roșia Montană, i-a tras una lui Ponta de nu s-a văzut. Că el va vota Roșia Montană, că el nu e doi, cam asta a fost exprimarea”, a precizat președintele Băsescu.
Potrivit șefului statului, grav este „discursul de substituire a lui Tiberiu Nițu, pe care l-a avut premierul”.
„L-a făcut în toate felurile pe Papici (..)”, a continuat Traian Băsescu.
El a arătat că la DNA sunt „oameni care nu vor înghiți la nesfârșit tipul acesta de intervenție brutală, la comandă politică”.
Șeful statului a mai spus că a avut o discuție și cu ministrul Justiției, după ședința CSAT de marți.
„Alaltăieri, după CSAT, eu am vorbit cu ministrul de Justiție, spunându-i: Omule, atenție la nominalizări pentru DNA”, a spus Traian Băsescu.
Potrivit șefului statului, este foarte important ca șeful DNA și al DIICOT – care nu sunt structuri în subordinea procurorului general, ci sunt în coordonare -, „pe umerii cărora apasă o responsabilitate extraordinară în consolidarea funcționării justiției și a statului de drept, să poată să își propună echipa”.
„Principiul este ca șeful DNA sau șeful DIICOT să propună propriii lor adjuncți. Așa a funcționat relația cu Morar”, a spus Băsescu.
În legătură cu Papici, despre care s-a spus că ar fi „procuror băsist”, Traian Băsescu a arătat că nu l-a văzut niciodată pe acesta sau pe procurorul Alexandrescu.
Băsescu a mai spus că, de miercuri după-amiază, nu este deloc „bine-dispus” și a arătat că procesele de consolidare a statului român, în mod deosebit a justiției, nu sunt ireversibile în România.
„Totul se poate întoarce, iar ceea ce am văzut ieri este proba că am dreptate”, a adăugat Traian Băsescu, arătând că indiferent cum sunt scrise legile, sunt forțe politice care nu pot fi un garant al respectării regulii jocului”, a mai spus șeful statului.
Președintele a mai spus că pactul de coabitare a fost făcut pentru ca „toți liderii europeni să știe că lovitura de stat a fost o întâmplare, din vara lui 2012 și că liderul acestei grupări politice, care este actualul prim-ministru, ține cont de imperativele majore, de politică externă, de consolidarea justiției”.
„Ieri ne-a dovedit că nu dă doi bani”, a continuat Băsescu. Întrebat dacă are probe privind comanda politică în privința schimbării celor doi șefi de secție, Băsescu a răspuns: „Cred că am, pentru că (..) aici nu suntem în zona naivităților, ci a lucrurilor pe care le știm sau nu le știm”.