Predoiu, ministru propus pentru Justiție: Avem perspectiva de a rămâne singura țară cu MCV. Să abordăm pragmatic subiectul / Unele dosare privind magistrații au stat mult deschise fără soluții

Publicat: 30 10. 2019, 16:03

„De 10 ani încercăm fără succes să realizăm și să ridicăm MCV-ul, dar avem în față perspectiva de a rămâne singura țară din UE cu MCV. Aceasta ar fi, în opinia mea, o catastrofă ale cărei efecte nici măcar nu le putem realiza în acest moment”, a spus Cătălin Predoiu.

Predoiu a continuat spunând că aproape toate nereușitele României în plan european ar putea să fie legate de Mecanismul de Cooperare și Verificare.

„Nu ne putem promova complet interesele naționale până nu reușim împreună să ridicăm MCV. Nu e vorba doar de MCV, ci și de ridicarea intrării în OECD, motivată, argumentată, poate pretextată pe alocuri de problemele de corupție din România. Este vorba și de ratarea intrării pentru atâția ani de zile în zona Schengen, motivată de persistența MCV. Să nu ne imaginăm că vom intra în zona euro fără să rezolvăm MCV, deși par să nu aibă legătură. Se va găsi un stat care să spună că nu se poate pentru că avem MCV”, a mai spus Predoiu.

Ministrul propus pentru Justiței s-a adresat colegilor săi parlamentari spunând că, indiferent de părerile divergente, subiectul MCV trebuie abordat „pragmatic”.

„Sunt de părere că politica de confruntare cu UE a fost un eșec (…) nu a avut niciun rezultat pozitiv pentru țară. Vă invit să abordăm pragmatic acest subiect fierbinte dincolo de părerile uneori divergente asupra lor. Vă propun să înlocuim politica de confruntare cu UE cu o politică de cooperare cu UE”, a mai afirmat Predoiu.

Deputatul Cătălin Predoiu, propunerea pentru Ministerul Justiției în Guvernul Orban, a mai deținut acest portofoliu în perioada 2008-2012 și a fost ministru interimar la Ministerul Afacerilor Externe. Predoiu a criticat în repetate rânduri acțiunile fostului ministru al Justiției Tudorel Toader.

 

Predoiu: Sunt gata să accept că unele dosare privind magistrații au stat mult deschise fără soluții

Cătălin Predoiu a spus, la audierea din Parlament, că poate accepta că unele dosare penale cu magistrați au fost lăsate în nelucrare fără soluții, însă a observat că activitatea Secției de anchetare a magistraților i-a vizat chiar pe cei care au criticat reformele fostului ministru Tudorel Toader.

„Sunt gata să accept că unele – nu toate – dosare de anchetă privind magistrații au stat prea mult deschise fără soluții. Dar știu că Secția Specială a luat în colimator exact pe magistrații care au criticat reforma Toader (Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, n.r.) din legislația justiției, știu că deschiderea de către Secția Specială a unui dosar penal, ignorând imunitarea diplomatică e o probă certă de neprofesionalism a procurorului de caz”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul desemnat al Justiției a mai vorbit și despre retragerea apelurilor din unele dosare, la cererea Secției de anchetare a magistraților.

„După cum cererea degrabă a dosarului – să spunem – „T” (Tel Drum, in care e anchetat LiviuDragnea, n.r) de la DNA și tretragerea unor apeluri a unor cazuri de corupție cu implicații politice a fost un turnesol care a ridicat cel puțin dubii, dacă nu vicierea, din fașă, a acțiunii Secției Speciale”, a spus Predoiu.

Acesta a mai spus că propune să nu mai fie permis, prin vot, „sustragerea din fața justiției”.

 

Cătălin Predoiu a vorbit în Parlament despre protocoale și modificările Codurilor

Ministrul propus la Justiție, Cătălin Predoiu, a vorbit, miercuri, în timpul audierilor din Parlament, despre protocoale, despre erorile din justiție și a afirmat că este de acord că unele modificări ale Codurilor Penale se impuneau, însă altele au slăbit justiția.

„Eu sunt de acord că se impuneau ajustări în Codurile Penale, în acord cu deciziile CCR și ale reglementărilor comunitare în materie. După cum știu la fel de bine că unele, nu toate, dar unele din modificările propuse recent au fost propuse pentru a bloca anchete și în general parchetele”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul propus la Justiție în Cabinetul Orban a spus că unele modificări au slăbit instituții juridice. Predoiu a afirmat că protocoalele au încălcat drepturi în cazuri particulare, dar totul trebuie analizat separat.

„În aceeași logică a onestității să recunoaștem ceea ce știm cu toții: unele modificări, iarăși subliniez, doar unele modificări au slăbit instituții juridice pentru a salva un fost lider politic. Poate și a altora. După cum sunt de acord că există o percepție publică puternică în sensul că în aplicarea protocoalelor atunci când funcționau s-au încălcat drepturi în unele cazuri particulare. Dar numai justiția poate stabili în care cazuri și de către cine. Numai un studiu bazat pe date concrete și cu cifre oficiale poate stabili dacă a fost vorba de o încălcare sistematică sau acte izolate. Eu sunt gata să accept că au fost erori inacceptabile în lupta cu corupția, cum a fost cazul de la Ploiești, dar nu voi ignora niciodată succesele reale ale procurorilor anticorupție, pe nedrept huliți în masă de o parte dintre noi, cum de fapt orice greșeală trebuie să fie individuală, după cum orice succes instituțional nu poate să fie decât colectiv”, a mai spus Predoiu.