Prima pagină » Știri » Prefectul Capitalei, după ce a precizat cum poate fi dizolvat CGMB: Societate civilă, trezește-te!

Prefectul Capitalei, după ce a precizat cum poate fi dizolvat CGMB: Societate civilă, trezește-te!

Prefectul Capitalei, după ce a precizat cum poate fi dizolvat CGMB: Societate civilă, trezește-te!
Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a precizat miercuri, într-o declarație făcută după închiderea ședinței CGMB din lipsă de cvorum, care sunt prevederilor legale privind dizolvarea unui consilulu local, după care a spus "Societate civilă, trezește-te!".

„Nu am să fac decât să dau citire unui text de lege din Legea Administrație Publice Locale, respectiv 215/2001, art. 55 alin. 3: «Consilul Local poate fi dizolvat prin referendum local organizat în condițiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate, în acest sens, prefectului de cel puțin 25% din rândul cetățenilor cu drept de vot înscriși pe listele electorale ale unității administrației teritoriale»”, a spus prefectul Capitalei, după ce secretarul general al Primăriei Capitalei a constatat că prezența celor 24 de consileri generali la ședința de miercuri nu asigură covrumul legal și necesar desfășurării acesteia.

Prefectul Capitalei a mai spus că i s-a transmis că are ghinion, având în vedere că situația din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) nu a fost niciodată similară celei din prezent.

„Mi s-a spus că am avut ghinion, că încă de la începutul mandatului meu așa ceva nu s-a mai întâmplat. Vreau să vă spun că a expirat și termenul, pentru că am încercat să imprim și eu un caracter gradual măsurilor pe care le iau, a expirat și procedura prealabilă pentru ședințele de îndată din 30 aprilie, respectiv 30 mai, și întrucât CGMB nu a binevoit în acest termen să repună în discuție și să analizeze legalitatea acestor hotărâri, le voi ataca și pe acestea în instanță. Societate civilă, trezește-te”, a încheiat Petrovan.

Întrebat dacă apelul din finalul declarației sale se referă la demersurile pentru dizolvarea CGMB, prefectul nu a dat niciun răspuns.

Pe de altă parte, o parte a membrilor CGMB i-au cerut lui Petrovan părerea privind ședința ordinară de miercuri, acesta arătând că rolul său este de observator la aceste ședințe.

Ședința CGMB convocată pentru miercuri de primarul general Sorin Oprescu a fost închisă la două ore după ora anunțată pentru deschidere, după ce s-a constatat lipsa cvorumului necesar desfășurării acesteia.

În sala de ședințe a CGMB au fost prezenți 24 de consilieri de la PSD, PC și PP-DD. După două ore de discuții între consilierii generali și secretarul general al Primăriei Municipului București (PMB), Tudor Toma, ședința nu a mai fost ținută, având în vedere că pentru desfășurarea acesteia era nevoie de majoritatea consilierilor validați, respectiv 26 de consilieri.

Timp de două ore, discuțiile au avut în vedere faptul că în urma numeroaselor ședințe de îndată, precum și a ședinței ordinare desfășurate săptămâna trecută, în CGMB există validați, în prezent, 56 consilieri generali.

Pe de o parte, grupul consilierilor de la PSD, PC și PP-DD nu recunoaște validările făcute de noua majoritate PNL-PDL, care, în replică, susține că validările sunt legale.

Consilierii PDL și PNL au anunțat, înaintea de ora pentru care fusese convocată ședința ordinară de miercuri (13.00), că nu participă la aceasta, susținând că a fost convocată ilegal de către primarul general Sorin Oprescu.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, despre problemele din CGMB, că trebuie clarificată urgent situația legislației confuze, pentru a combate și interzice traseismul politic, și că Bucureștiul nu poate fi blocat de situații politice contradictorii paradoxale, cu iz de ilegalitate.

„Bucureștiul nu poate fi blocat de situații contradictorii paradoxale, cu iz de ilegalitate, contrare interesului public. Trebuie clarificată urgent situația legislației confuze, pentru a combate și intezice traseismul politic după derularea procesului electoral până la următoarele alegeri”, a spus Oprescu, închiderea ședinței CGMB.

Primarul general a mai spus că și în 23 iulie, și astăzi (miercuri – n.r.), există aceeași situație confuză asupra legitimității anumitor consilieri generali.

În 23 iulie, noua majoritate din CGMB, formată din PDL, PNL și trei consilieri PP-DD, a aprobat opt proiecte de pe ordinea de zi a ședinței ordinare din acea zi, care a fost ținută deși primarul general Sorin Oprescu anunțase reconvocare ei pentru 30 iulie.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis reconvocarea ședinței ordinare a CGMB din 23 iulie pentru data de 30 iulie, cu aceeași ordine de zi, după ce „anumite partide politice au transmis solicitări de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre membrii Consiliului”.

Ședința ordinară din 23 iulie fusese convocată de primarul general pentru a fi aprobată mărirea bugetelor muzeelor Literaturii și al Municipiului București, dar și alte „proiecte importante pentru bunul mers al serviciilor publice ale orașului”, după ce prefectul a atacat mai multe hotărâri.

Deși Oprescu a reconvocat ședința CGMB de miercuri pentru 30 iulie, consilierii actualei majorități din Consiliu – de la PDL și PNL, plus trei consilieri PP-DD – au rămas în sala de ședințe și au votat proiectele aflate pe ordinea de zi.

În ultimele săptămâni, ședințele CGMB au fost marcate de numeroase amânări și controverse. Acestea au început, practic, din 30 iunie, de când Consiliul are o nouă majoritate, formată din reprezentanții PNL și PDL, plus trei consilieri de la PPDD cu care, potrivit consilierului Mircea Raicu (PDL) s-a discutat „ca persoane fizice”.

Noua majoritate din CGMB a votat, în ședințe de îndată, mai multe proiecte de hotărâre, care au fost însă atacate de prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan.

Prefectura a precizat că ședințele de îndată ale CGMB sunt convocate în caz de forță majoră și de maximă urgență, conform prevederilor legale. Astfel, a explicat Prefectura, hotărârile luate în ședințele de îndată „abuziv convocate” au fost atacate în instanță, fapt ce va fi făcut și pe viitor.

Printre hotărârile aprobate de noua majoritate din CGMB se numără și aceea prin care consilierii generali Lucian Iliescu, de la PDL, și Richard Ghiță, de la PPDD, au fost aleși viceprimari ai Capitalei, în locul lui Dan Darabont și Marcel Nicolaescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în 22 iulie, că viceprimarii sunt cei care au fost întotdeauna, numiți, respectiv Dan Darabonț și Marcel Nicolaescu, el precizând că toate hotărârile de schimbare a acestora au fost luate în ședințe de îndată, care au fost atacate.

Autor

Citește și