Prefectul Constanței a ridicat restricția de circulație pe toate drumurile din județ
Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Eugen Bola, a emis joi, un ordin prin care încetează măsura interzicerii accesului autovehiculelor pe drumurile naționale, județene și comunale din județul Constanța, care fusese luată miercuri, în jurul orei 17.00, ca urmare a avertizării cod roșu de ninsoare și viscol sub care s-a aflat județul în 29 ianuarie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Accesul autovehiculelor pe drumurile naționale, județene și comunale din județul Constanța se va face conform autorizărilor primite din partea administratorilor drumurilor și Serviciului Rutier”, se mai arată în ordinul prefectului din data de 30 ianuarie.
Directorul Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, Adrian Gâmbuțeanu, a declarat joi, jurnaliștilor, că speră ca toate drumurile județene să fie redate complet circulației în cursul zilei de 31 ianuarie.
„În prezent, RAJDP acționează cu 72 de mașini și utilaje pentru deszăpezire și sunt mobilizați 200 de lucrători în așa fel încât vom încerca să deschidem toate drumurile județene cel puțin pe o bandă de circulație până în această seară, urmând ca în cursul nopții și al zilei de mâine (n.r. – vineri) să încercăm să deblocăm accesul pe ambele benzi de circulație pe toate tronsoanele de drum județean”, a afirmat Gâmbuțeanu.
El a precizat că în zonele unde au loc cele mai dificile intervenții ale reprezentanților Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța zăpada depășește chiar trei metri.
„Cele mai dificile intervenții le avem, în momentul de față, între Corbu și Săcele, între Tortomanu și Siliștea, pe DJ223 în zona Floriile și tot pe DJ 223 în zona Topalu – Capidava – Dunărea, unde acumulările de zăpadă depășesc chiar trei metri. În acele zone, oamenii se străduiesc să îndepărteze zăpada de pe carosabil în așa fel încât să se poată circula”, a spus Gâmbuțeanu.
El a menționat că utilajele RAJDP au ajutat peste 200 de persoane rămase în zăpadă să ajungă la adăpost și au intervenit chiar și pe drumurile naționale pentru ajutoarea celor aflați în pericol.
„De când s-a instalat codul roșu am asigurat ca 23 de ambulanțe să ajungă la destinație și apoi la spital, 93 de autoturisme și 217 persoane au fost scoase din zăpadă și duse la adăpost, 39 de TIR-uri scoase din blocaje din zăpada. Am contribuit și la deszăpezirea drumurilor naționale, mai ales la salvarea oamenilor care erau blocați de peste 12 ore pe DN 22, în zona Gura Dobrogrei, unde 38 de persoane au fost puse la adăpost noaptea trecută, cât și în intervenția făcută pe DN 2A, unde opt persoane care stăteau înzăpezite de ieri, de la ora 15.00, au fost duse la adăpost azi-dimineață, la 3.30”, a explicat Adrian Gâmbuțeanu.
Întrebat unde erau contractorii pentru deszăpezire ai CNADNR, directorul Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța a spus că unii rămăseseră înzăpeziți și că urmează să facă demersuri pentru a recupera cheltuielile făcute cu intervenția pe drumurile naționale.
În prezent, în județul Constanța sunt deschise drumurile naționale: DN 3 Constanța – Murfatlar, DN 22C Murfatlar – Cernavodă, DN 38 Agigea – Negru Vodă, DN 39 Constanța – Vama Veche, în timp ce pe celelalte drumuri naționale și județene se acționează cu utilaje pentru deszăpezire.
În cursul zilei de joi, pompierii și jandarmii constănțeni au intervenit pentru ajutorarea unei bătrâne rămase înzăpezită în propria gospodărie, respectiv pentru transportul unor alimente la o fermă izolată din Medgidia.
Potrivit unei informări a Comandamentului pentru Situații de Urgență al județului Constanța, un echipaj format din șase subofițeri din cadrul Detașamentului Palas aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgența Dobrogea, a acționat, joi, pe o stradă din municipiul Constanța pentru deszăpezirea curții interioare a unei femei de 83 de ani, care ceruse ajutor pentru pentru a se putea duce la bucătăria aflată într-o altă clădire din gospodărie.
De asemenea, șapte jandarmi din cadrul subunității Medgidia a Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța au făcut un transport cu ajutoare alimentare, la solicitarea primarului municipiului Medgidia, la o fermă situată la trei kilometri de localitate. Transportul respectiv a fost asigurat cu un autovehicul aparținînd Jandarmeriei.
Totodată, autoritățile au intervenit în cursul zilei de joi pentru transportul unui copil de doi ani cu astm bronșic la o unitate spitalicească. Astfel, vehiculul cu șenile al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, aflat la punctul de lucru din localitatea Băneasa, s-a deplasat împreună cu un asistent medical în localitatea Tudor Vladimirescu pentru a prelua un copil în vârstă de doi ani cu astm bronșic în criză. Pacientul a fost dus în localitatea Băneasa, la Centrul de Primiri Urgențe pentru asistență medicală.