Prefectul de Argeș cere Ministerului Mediului să susțină programul Rabla și în acest an
Prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a cerut oficial Ministerului Mediului să susțină și pentru anul 2014 programul Rabla cel puțin la nivelul anului trecut, demersul fiind făcut în urma unei discuții cu reprezentanții uzinei Dacia Renault de la Mioveni.
Prefectul de Argeș, Cristian Soare, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că a trimis Ministerului Mediului o solicitare prin care cere susținerea programului Rabla și pentru anul 2014, cel puțin la nivelul anului 2013.
„Este o solicitare trimisă în numele Instituției Prefectului, dar avem și susținerea Consiliului Județean Argeș în acest demers”, a afirmat prefectul Soare.
El a precizat că autoritățile din Argeș și-au asumat această inițiativă în urma unei discuții avute joi cu reprezentanții uzinei Dacia Renault de la Mioveni, discuție în cadrul căreia directorul Dacia, Nicolas Maure, a solicitat autorităților publice din Argeș să se implice astfel încât programul Rabla să înceapă de la 1 martie.
„Acest program se dorește păstrat măcar la nivelul anului trecut, când s-au alocat câte 1.500 de euro pentru fiecare dintre cele 20.000 de tichete puse la dispoziție de Ministerul Mediului. Prin programul REMAT 2013, 49,6% din autovehiculele reînnoite au fost mașini Dacia”, a spus prefectul Cristian Soare.
Potrivit calculelor prezentate de acesta, veniturile nete aduse la bugetul de stat prin implementarea programului Rabla, respectiv veniturile provenite din taxa de mediu și celelalte taxele fiscale, cum ar fi TVA, sunt de aproximativ 34,7 milioane euro.
„Practic pentru cei 1.500 euro investiti în fiecare tichet, la bugetul de stat se încasează aproximativ 1.735 de euro”, a precizat prefectul județului Argeș.
Potrivit acestuia, anul trecut, pentru prima dată după anul 2005, s-a înregistrat o creștere cu 2.500 unități vândute de producătorul de la Mioveni pe piața internă, în condițiile în care, din 2005 până în 2012 inclusiv, trendul vânzărilor mașinilor produse la Mioveni pe piața internă a fost unul descrescător.
Peste 13.000 de autoturisme noi au fost cumpărate anul trecut prin programul Rabla, în cadrul căruia au fost disponibile 23.000 de tichete valorice de câte 6.500 de lei, pentru persoanele fizice și juridice care au casat automobile mai vechi de 10 ani.
În total, anul trecut au fost achiziționate 13.385 de autoturisme noi, cu reducerea de 6.500 de lei oferită prin tichetul Rabla, la casarea unui autovehicul uzat, potrivit informațiilor furnizate MEDIAFAX de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), care a gestionat programul Rabla.
Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) susținea, în decembrie, că utilitatea programului Rabla este din ce în ce mai limitată și propunea sistarea acestuia în 2015, apreciind însă că ulterior ar fi necesare alte măsuri de susținere a vânzărilor de mașini noi și a tehnologiilor performante.