Prefectul de Cluj despre organizarea alegerilor: A fost ireproșabilă
Prefectul Ioan Gheorghe Vușcan a declarat, duminică noapte, corespondentului MEDIAFAX, că în județul Cluj nu a rămas niciun cetățean care să nu poată vota la scrutinul prezidențial.
„Manifestarea celor de la ACL a fost una politică, iar eu nu îmi permit să fac aprecieri despre astfel de manifestări. Eu am fost preocupat de organizarea fără cusur a alegerilor prezidențiale, iar la Cluj nu a rămas niciun cetățean care să nu poată vota. Nu au fost incidente majore, iar faptul că la miezul nopții (în noaptea de duminică spre luni – n.r.) s-au procesat procese-verbale de la peste 200 de secții de votare arată că organizarea a fost ireproșabilă. Că sunt unii care fac politică, e treaba lor. Nu e treaba prefectului de Cluj să organizeze alegerile de la Paris sau Londra”, a spus Vușcan.
ACL Cluj a solicitat, duminică seară, înaintea declanșării protestului, demisia prefectului județului, Gheorghe Ioan Vușcan, pentru modul „haotic” în care au fost organizate alegerile prezidențiale, reclamând la BEJ că „se împiedică dreptul la vot pe listele suplimentare al alegătorilor cu domiciliul stabil în altă localitate”
Protestul spontan a avut loc duminică, după ora 22.00, când peste 50 de membri ai ACL s-au adunat în fața Prefecturii Cluj, unde strigau „Vușcan, demisia”, „Corlățean, demisia”, „Jos Ponta”, „Jos comuniștii”, „Lașii”, „Ieși afară, javră ordinară”, „Hoții”, „Nu puteți voi fura cât putem noi vota”, „Trădătorii” și „Rușine, rușine să vă fie”.
Vicepreședintele PDL Alin Tișe declara că protestul spontan este generat de „modul defectuos” în care prefectul Ioan Gheorghe Vușcan și ministrul Titus Corlățean au organizat alegerile.
La manifestare s-au raliat ulterior și membri ai PMP și susținători ai Monicăi Macovei, între care și Adrian Papahagi.
Acțiunea a fost supravegheată de jandarmi și s-a încheiat după două ore, urmând să fie reluată luni, de la ora 12.30.
În cursul zilei de duminică, sute de studenți de la universitățile din Cluj-Napoca au stat chiar și o oră la coadă la secțiile de votare din zona centrală a orașului pentru a vota pe liste suplimentare, iar mulți au reclamat că au fost trimiși de la o secție la alta, pe motiv că formularele pentru listele suplimentare s-au terminat.
Zeci de persoane, majoritatea tineri, protestează, duminică seară, în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe față de organizarea alegerilor în străinătate și cer demisia ministrului Titus Corlățean.