Prefectul județului Dâmbovița, Victor Sanda, a declarat că pădurarii urmează să stabilească dacă cele trei persoane din localitatea Vârfuri au fost atacate de același urs, precizând că „se poate ajunge până la împușcarea animalului dacă se impune și nu se mai poate face nimic”.
Potrivit prefectului de Dâmbovița, angajați de la Direcția Silvică, jandarmi și pădurari se află în localitatea Vârfuri, unde trei persoane au fost atacate de urs duminică.
El a spus că a urmează să se stabilească dacă cei trei au fost atacați de același urs, precizând că dacă va fi necesar „se poate ajunge până la împușcarea animalului”.
„I-am chemat pe cei de la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, care au fondul de vânătoare în administrare. Sunt și cei de la Direcția Silvică și jandarnii de la IJJ Dâmbovița care ne vor ajuta. Poate are rabie ori a fost doar omul de vină, nu știm. Urșii sunt atrași de mirosul merelor, al fructelor în general, vom afla de ce se comportă așa și, dacă este vorba de aceeași ursoaică, de ce a atacat a două oară. Toți paznicii de vânătoare și pădurarii vor rămâne în zonă. Am luat legătura cu doamna ministru Rovana Plumb și se poate ajunge până la împușcarea animalului dacă se impune și nu se mai poate face nimic. Se pare că ursul ar fi părăsit arealul în care era supus la o presiune, se pare că ar fi fost alungat de la o stână, de la Breaza, și a ajuns la Vârfuri. O să vedem dacă se confirmă această situație, numărul urșilor este însă foarte mare în zonă, trebuie făcut ceva în acest sens”, a declarat prefectul județului Dâmbovița, Victor Sanda.
De asemenea, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița a spus că deocamdată nu se crede că ursul este turbat.
„Deocamdată nu credem că este turbat, fiind o ursoaică cu doi sau trei pui, o ursoaică cu pui este vorba de instinctul de mamă, dar bineînțeles că o să verificăm dacă este vorba de rabie”, a declarat directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea.
Duminică dimineață, două persoane, tată și fiu, au fost atacate de o ursoaică, în localitatea dâmbovițeană Vârfuri, în timp ce se aflau într-un grajd din gospodărie, la fața locului ajungând două echipaje medicale.
Bărbatul de 45 de ani a povestit că el și fiul său, de 19 ani, se aflau în grajdul din gospodărie pentru a hrăni animalele, iar la un moment dat au fost atacați de o ursoaică.
„Avem răni la mâini, dar e bine că am scăpat cu viață. Ne-am dus spre grajd ca să dăm mâncare la animale și atunci, în fața grajdului, ne-a atacat și ne-a mușcat ursoaica. Am asmuțit câinele care nu era legat, avem mai mulți câini, dar ceilalți erau legați, am vrut să ne refugiem în grajd, a fost o luptă cu animalul, a mea și băiatului meu, dar am avut noroc cu câinele care au alungat-o. Așa ne-am salvat. Apoi am sunat la 112”, a declarat bărbatul.
Cei doi răniți au fost transportați la Spitalul Orășenesc din Pucioasa, starea lor fiind stabilă.
Câteva ore mai târziu, un alt bărbat, în vârstă de 58 de ani, tot din localitatea Vârfuri, a fost atacat de urs. Acesta a fost transportat în stare gravă la spitalul din Pucioasa, având mușcături pe corp, precum și fracturi la mâini și picioare.
Ulterior, medicii au decis să solicite un elicopter SMURD pentru a-l transfera pe bărbat la Spitalul Floreasca din București.
Bărbatul le-a spus medicilor că ar fi fost atacat de o ursoaică însoțită de pui.
În 15 septembrie anul trecut, un bătrân de 71 de ani a fost omorât, după ce a fost atacat de un urs în timp ce culegea prune, în livadă, cu alte trei persoane, în localitatea Dealu Frumos, din comuna dâmbovițeană Pietroșița.
În aceeași zi alte două persoane, o femeie și un bărbat, au fost atacate de urs și rănite, la Buciumeni. Ulterior, ursul a fost împușcat, iar la autopsie s-a constatat că avea rabie.
De asemenea, în 19 septembrie 2012, un alt bărbat de 63 de ani din Moroeni a fost ucis de un urs. Incidentul a avut loc într-o zonă izolată, aflată în apropierea pădurii, iar polițiștii au spus ulterior ca victima a braconat animalul, împreună ce alți doi consăteni, cercetați în libertate de către oamenii legii.
Localitățile Moroieni, Pietroșita, Moroeni, Runcu și Buciumeni sunt situate în nordul județului Dâmbovița și sunt învecinate.
În mai 2013, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, la Târgoviște, că nu mai există probleme cu urșii și că acum ministerul este preocupat de „situația creată în Delta Dunării” din cauza șacalilor și a mistreților.