Prefectul de Mureș, despre petiția înmânată de liderul CNS privind autonomia Ținutului Secuiesc: „Nu e semnată”
Prefectul de Mureș, Corneliu Grosu, afirmă că petiția care a fost înmânată unui reprezentant al Prefecturii de către președintele CNS, Izsak Balazs, după mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureș, nu are nicio semnătură și nicio ștampilă, însă va fi tratată cu „importanța cuvenită”.
Prefectul județului Mureș, Corneliu Grosu, a declarat, luni, că a primit petiția care i-a fost înmânată unui reprezentant al Prefecturii de către președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, după mitingul pentru autonomie, și a înaintat-o Guvernului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Această mapă (cu petiția – n.r.) a și ajuns în București. Sigur că eu m-aș bucura ca ea să fie și semnată de către oamenii responsabili și personalități ale vieții culturale și politice maghiare care au fost în Târgu Mureș. Eu sunt sigur că cei care l-au redactat au avut nu numai un temei emoțional, ci și istoric. Or, un document nesemnat rămâne o anonimă. O anonimă. Probabil că din viteză…, dar așteptam să fie și semnat. Pentru noi are însă aceeași importanță și va fi și este tratat cu importanța cuvenită”, a declarat Grosu.
El a adăugat că, în calitate de profesor universitar, știe că un document are o valoare istorică dacă prezintă o serie de caracteristici, printre care semnătură și ștampilă.
Prefectul a arătat că autorii petiției fac apel la Guvernul României pentru o autonomie „care excede autonomia culturală, utilizându-se cuvintele de autonomie teritorială” și că, încă de duminică seară, a transmis documentul „celor care trebuie să se ocupe în continuare” de el.
Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică seară, la mitingul pentru autonomie organizat de CNS, la Târgu Mureș, purtând steaguri și fanioane secuiești, precum și pancarte cu mesaje pro-autonomie.
Participanții la miting au adoptat o petiție în care cer autonomia Ținutului Secuiesc și încetarea „luptei împotriva simbolurilor secuilor”. Ei cer în petiție ca Ținutul Secuiesc să devină regiune administrativă de sine stătătoare și garantarea prin lege a autonomiei teritoriale. Totodată, ei protestează față de o reorganizare administrativă care „lezează interesele secuilor”.
Participanții la mitingul pentru autonomie au cerut Guvernului să înceapă tratativele legate de aceste revendicări cu reprezentanții secuilor.
Petiția adoptată a fost înmânată unui angajat al Prefecturii, iar liderul Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a vrut să-i lase acestuia și un steag secuiesc. Reprezentantul Prefecturii Mureș însă a primit doar petiția, refuzând steagul.