Prefectura Covasna a dat în judecată CJ și Primăria Sf. Gheorghe pentru arborarea steagului secuiesc
Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe au fost date în judecată de Prefectura județului pentru arborarea steagului secuiesc pe sediile celor două instituții, președintele CJ, Tamas Sandor, afirmând însă că politicienii români nu cunosc sufletul secuilor, care „nu pot fi intimidați”.
Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că în prealabil a sesizat Primăria Sfântu Gheorghe și CJ Covasna pentru a îndepărta steagul secuiesc de pe instituții și, întrucât nu s-au conformat, le-a dat în judecată la Tribunalul Covasna.
El a spus că pe sediile instituțiilor publice pot fi arborate doar însemnele și simbolurile prevăzute de lege.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, care este și liderul județean al UDMR, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că în cursul săptămânii a primit o înștiințare că prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a dat în judecată conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe și pe cea a Consiliului Județean pentru arborarea steagului secuiesc pe sediile celor două instituții.
Tamas Sandor a precizat că nu va îndepărta steagul secuiesc de pe sediul CJ, ci se va judeca cu Prefectura.
„Nu vom îndepărta steagul, ne vom judeca în instanță. Să vină cu forțele de ordine dacă vor să îl îndepărteze, noi nu o vom face”, a spus Tamas.
Președintele CJ Covasna consideră că „atacurile” împotriva simbolurilor secuiești arată că politicienii români nu cunosc sufletul secuilor și, dacă ei cred că aceștia pot fi intimidați, „greșesc foarte mult”.
Tamas a menționat că se apropie aniversarea a 100 de ani de la adoptarea Declarației de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
„Și atunci, după 100 de ani, România va trebui să dea socoteală cât s-a respectat din drepturile prevăzute în Declarația de la Alba Iulia și atunci se va putea constata că au cauzat mai multe probleme, decât au rezolvat”, a spus președintele CJ Covasna.
Alte cinci primării din Covasna au fost date în judecată de Prefectură pe motiv că autoritățile locale nu au îndepărtat steagul secuiesc de pe sediile instituțiilor, așa cum au fost somate.
Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, declara, la începutul lunii iulie, că a dat în judecată trei primării – cele din Baraolt, Lemnia și Arcuș, cerând instanței să dispună înlăturarea steagurilor secuiești de pe sediile instituțiilor. Potrivit prefectului, alte două primării, din Târgu Secuiesc și din Chichiș, au fost date în judecată în luna mai, pe același motiv.
Totodată, Marinescu susținea că cinci primării – din Cernat, Ghelința, Ojdula, Vârghiș și Covasna – s-au conformat somației Prefecturii și au îndepărtat steagurile.
Pe de altă parte, Curtea de Apel Brașov a respins recursul declarat de primarul comunei Ozun împotriva unei sentințe pronunțate de Tribunalul Covasna, care a dat câștig de cauză Prefecturii în cazul plângerii depuse privind arborarea steagului secuiesc pe sediul Primăriei Ozun, stabilind că acțiunea este nelegală.
Sentința, care a fost pronunțată în 18 septembrie și postată pe site-ul Curții de Apel Brașov, este irevocabilă.
Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat că având în vedere „isteria politică din ultima perioadă împotriva maghiarilor”, era de așteptat ca instanța să ia o „decizie politică”, și asta în condițiile în care legea asigură dreptul minorităților naționale de a-și folosi propriile simboluri.
„De mai multe ori am atras atenția că în Ținutul Secuiesc sunt mai mulți cetățeni, mai multe locuințe decât primării și chiar dacă reprezentanții Guvernului, prefecții, au pornit o campanie împotriva simbolurilor noastre, constat cu fericire că cetățenii s-au solidarizat și din ce în ce mai mulți arborează steagul secuiesc și pe foarte multe mașini vedem abțibilduri SIC”, a spus Tamas.
Președintele UDMR Covasna a afirmat că, în opinia sa, primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, nu ar trebui să îndepărteze steagul secuiesc de pe sediul Primăriei.
Primarul Raduly Istvan nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei știri.
În acest caz, Tribunalul Covasna a dat câștig de cauză Prefecturii, în noiembrie 2012, în legătură cu solicitarea de a se constata că este nelegală arborarea steagului secuiesc pe sediul Primăriei comunei Ozun și de a-l obliga pe primarul să îl înlăture. Decizia a fost atacată cu recurs, asupra căruia s-a pronunțat Curtea de Apel Brașov.