Prefectura Galați despre cutremurele din județ: Suntem în stare de alertă, problema e tratată serios

Prefectura Galați despre cutremurele din județ: Suntem în stare de alertă, problema e tratată serios
Publicat: 30/09/2013, 16:20
Actualizat: 30/03/2019, 14:17

Reprezentanții Prefecturii Galați spun că așteaptă în două săptămâni rezultatele specialiștilor de la Institutul pentru Fizica Pământului care au instalat aparatură în zona localităților Slobozia Conachi – Izvoarele, unde în septembrie s-au înregistrat nouă cutremure și că sunt „în alertă”.

Inițial, prefectul județului Galați, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a dispus ca o echipă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență să meargă în zona unde au avut loc cutremurele, după care a fost solicitată intervenția specialiștilor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului, pentru a fi descoperită cauza seismelor.

„Prefectul județului Galați a dispus deplasarea în zonă a unei echipe a Inspectoratului pentru Situații de Urgență imediat după semnalarea acestor aspecte de către primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau. Întrucât pe parcursul verificării nu s-au manifestat fenomenele sesizate, prefectul a solicitat trimiterea în regim de urgență la Galați a unor specialiști care să facă determinările specifice, în vederea stabilirii cauzelor care au generat aceste manifestări, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru siguranța cetățenilor”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Petrica Pațilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați.

Sâmbătă, trei specialiști de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au ajuns în zona afectată și au instalat aparatură care va transmite datele colectate la centrul de la Turnu Măgurele, concluziile fiind așteptate în 14 zile.

„Suntem în stare de alertă, iar această problemă este tratată cât se poate de serios. Până nu vom avea rezultatele pe care ni le vor furniza specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pâmântului nu putem vorbi despre măsuri. Este însă o chestiune tratată la modul cel mai serios”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați, precizând că în prezent nu se poate vorbi despre măsura evacuării oamenilor din acele zone.

Contactat, luni, de corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau, a spus că nu este convins de faptul că în acest caz este vorba despre cutremure, numindu-le „mișcări ale terenului”.

El a mai spus că încă de la apariția fenomenelor a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pâmântului, cerând să fie făcute măsurători.

Potrivit primarului, în anii trecuți în zonă au avut loc alunecări de teren, fenomenul fiind oprit în 1997, în urma unor lucrări.

„Nu putem ști dacă sunt cutremure sau altceva și așteptăm concluziile specialiștilor. Cele trei stații instalate acum la Izvoarele înregistrează deja date și avem speranța că în aproximativ două săptămâni vom avea o explicație. În zona satului Izvoarele, pe versantul estic s-au petrecut în trecut și alunecări de teren, în anii 1995 și 1997. După evenimentele din 1997 s-au făcut lucrări specifice și astfel s-a evitat formarea acelor pungi de apă subterane care duceau la producerea alunecărilor de teren. De atunci nu au mai fost probleme. În ceea ce privește fenomenele din ultimele zile, nu putem vorbi despre pagube. Sunt 7 – 8 – 10 case unde au apărut fisuri în pereți, dar noi avem în comună 200 de case care stau să cadă după inundațiile de luna acesta. Acolo sunt într-adevăr pagube. Sperăm ca aceste fenomene să se oprească și să nu genereze alte probleme”, a mai spus primarul comunei Slobozia Conachi

La rândul lor, locuitorii din zonă spun că este vorba despre „fenomene însoțite de zgomote” care au loc chiar și de câteva ori pe zi, când „pământul se ridică și se așează la loc”.

Satul Izvoarele, unde s-au înregistrat cutremurele, se află la 30 de kilometri distanță de Galați, iar în zonă se află și o exploatare petrolieră situată la aproximativ 10 kilometri de sat, în comuna Schela. Speciliașii nu exclud o posibilă legătură a acestor fenomene cu exploatarea de petrol de la Schela, dar susțin că poate fi vorba și despre alunecări de teren activate de inundațiile din ultima perioadă.

Izvoarele, sat component al comunei Slobozia Conachi, este una dintre localitățile afectate de inundații în urmă cu câteva săptămâni, zeci de locuințe fiind inundate.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galați, unde în septembrie au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală și s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Orașele apropiate de epicentrul seismului sunt Galați (20 de kilometri), Brăila (28 de kilometri), Măcin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) și Focșani (53 de kilometri).

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 21.10, la o adâncime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galați, la 27 de kilometri de Brăila, la 36 de kilometri de Măcin, la 53 de kilometri de Tecuci și la 57 de kilometri de Focșani.

În luna septembrie au avut loc alte șapte cutremure în zona Galați, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind înregistrat în 27 septembrie.

Toate cele nouă cutremure s-au produs în aceeași zonă epicentrală.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că situația seismelor produse în ultima perioadă în județul Galați este monitorizată de către autorități și nu există motive de panică.

„Nu trebuie nimeni să intre în panică, suntem în monitorizarea fenomenelor și tot ceea ce ține de instituțiile statului și de partea tehnică facem”, a spus Ponta, care a cerut administrației locale din Galați să transmită populației un mesaj de calm, susținând că „tentația spre extraordinar apare și în rândul nostru, și în rândul presei”.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cum și-a apărut Angela Merkel moștenirea politică?