Reprezentanții Prefecturii Sibiu au precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, va deveni oficial președinte al României după depunerea jurământului, în 22 decembrie.
În acel moment, Iohannis se va afla în stare de incompatibilitate.
„Alesul local, în speță primarul municipiului Sibiu, intră în situația de incompatibilitate prevăzută de art. 84 alin. 1 din Constituția României, republicată: «în timpul mandatului, președintele României nu poate îndeplini nicio altă funcție publică sau privată» și art. 87 alin. 1 lit. k) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției – «funcția de primar este incompatibilă cu orice altă funcție publică»”, au precizat reprezentanții Prefecturii Sibiu.
Potrivit acestora, „renunțarea la funcția ce atrage starea de incompatibilitate se poate face fie înainte de numirea în funcție, fie în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcția care atrage starea de incompatibilitate”.
„Sunt 15 zile de la depunerea jurământului, moment în care începe mandatul președintelui. Validarea nu a avut legătură cu persoana președintelui, ci cu scrutinul. A fost validarea alegerilor, nu a președintelui”, a explicat Claudia Stanciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.
De asemenea, reprezentanții Prefecturii Sibiu precizează că, dacă primarul Klaus Iohannis nu demisionează în termenul legal, „se va trece la aplicarea prevederilor art. 15 alin. 2 lit. b, coroborate cu prevederile art. 91 alin. 4-6 din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare, respectiv: încetarea de drept a calității de primar, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, pe motiv de incompatibilitate”.
Dacă decide să demisioneze din funcția de primar și să nu aștepte încetarea de drept a mandatului, Iohannis trebuie să anunțe în scris Consiliul Local Sibiu și Prefectura Sibiu.
„Într-un astfel de caz, potrivit legii, la prima ședință a Consiliului Local, președintele de ședință ia act de această situație, care se consemnează în procesul-verbal”, mai precizează reprezentanții Prefecturii Sibiu.
La rândul său, prefectul județului ia act de demisia primarului, iar ordinul prefectului, împreună cu un extras din procesul-verbal al ședinței, se înaintează Ministerului Afacerilor Interne, care va propune Guvernului stabilirea datei desfășurării alegerilor pentru un nou primar.
Alegerile trebuie să aibă loc „în termen de maximum 90 de zile” din momentul în care postul de primar este declarat oficial vacant.
Reprezentanții Prefecturii Sibiu menționează că, până prezent, Klaus Iohannis nu a informat instituția cu privire la demisia din funcția de primar al municipiului Sibiu.
Curtea Constituțională a anunțat, vineri, în ședință solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcția de președinte, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i înmânat președintelui ales.
Klaus Iohannis este primar al Sibiului din anul 2000.