Prefectura Suceava a elaborat un ghid al primarilor ce conține normele legale care trebuie avute în vedere la organizarea și desfășurarea evenimentelor dedicate zilelor localităților, festivaluri, bâlciuri, târguri, piețe, oboare, după ce s-a constatat că primarii nu cunosc legislația în domeniu.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că acest ghid al primarilor a fost elaborat în urma controalelor efectuate anul trecut de comisii mixte care au verificat organizarea evenimentelor dedicate zilelor localităților din județul Suceava, când s-a constatat că primarii nu cunosc normele legale care reglementează desfășurarea acestui gen de manifestări.
El a reamintit că în iunie 2012 a emis un ordin prin care s-au constituit comisii mixte de control privind respectarea normelor legale pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor dedicate zilelor localităților din județ și a fost încheiat un protocol prin care au fost stabilite atribuții de control pentru fiecare instituție în parte.
Prefectul a precitat că ghidul pentru organizarea și desfășurarea acestor evenimente este structurat pe trei capitole, de la activitățile premergătoare desfășurării manifestărilor, la cele întreprinse în timpul desfășurării manifestărilor și cele desfășurate după terminarea manifestărilor.
„Ghidul a fost transmis tuturor unităților administrativ teritoriale din județ. Controalele pe acesată linie vor continua în baza ordinului emis anul trecut. Vrem să ne asigurăm că sunt respectate regulile de comercializare a produselor și serviciilor în locuri publice și că sănătatea și siguranța populației nu sunt puse în pericol la acest gen de manifestări”, a declarat Florin Sinescu.
Ghidul elaborat de Prefectura Suceava indică primarilor toate demersurile care trebuie făcute pentru organizarea de manifestări publice, de la asigurarea avizelor necesare, a amenajării zonei unde se desfășoară manifestările, la asigurarea ordinii, a măsurilor de securitate la incendiu, a modului în care se pot organiza focuri de artificii, dar și autorizarea parcurilor de distracție.
Totodată, în ghid se pune accent pe siguranța alimentară și verficarea comercianților de produse alimentare, iar în cazul în care se oferă gratuit preparate gătite se cere ce DSVSA și DSP să fie informate pentru a efectua controlul sanitar veterinar cu privire la produsele folosite, localul de preparare și persoanele care gătesc.