Premieră. Cum vrea să scape Agenția Națională a Funcționarilor Publici de o amendă primită de la Consiliul Național de Combatere a Discriminării

Publicat: 29 06. 2013, 14:40
Actualizat: 21 03. 2019, 17:05

Agenția Națională a Funcționarilor Publici, condusă de liberalul Eugen Coifan, a înregistrat o premieră după ce a decis să dea în judecată Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care sesizase CNCD-ului un caz de discriminare a românilor la Miercurea Ciuc. Decizia ANFP a venit după ce a fost amendată de Consiliul Național de Combatere a Discriminării pentru acest caz.

În scurt timp se face ANUNȚUL! Sute de mii de români așteaptă în aceste clipe să vadă LISTELE

Mai exact, în octombrie 2012, conducerea Forumului sesizase CNCD cu privire la faptul că primarul din Miercurea Ciuc, udemeristul Raduly Robert, și ANFP-ul impuseseră cunoașterea limbii maghiare drept condiție de participare la concursul pentru ocuparea funcției publice de conducere de arhitect-șef în Primăria Miercurea Ciuc. Analizând sesizarea, CNCD-ul a ajuns la concluzia că aceasta este pe deplin întemeiată, drept care, prin  Hotărârea nr. 44/6.02.2013, a amendat contravențional, cu câte 600 de lei, pentru discriminare, atât pe edilul Raduly Robert, cât și ANFP-ul „prin reprezentant”.  „Aspectele prezentate în petiție, privind angajarea pe postul de arhitect-șef a unei persoane care să îndeplinească condiția de cunoscător al limbii maghiare intră sub incidența prevederilor art. 2 alin. 1 și art. 7 alin. 2 din OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată”, se spune în motivarea Hotărârii nr.  44/2013 a Consiliului Director al CNCD.

„Pârât” în instanță, alături de CNCD

O lună mai târziu, la mijlocul lui martie a.c., ANFP-ul a contestat la Curtea de Apel București – Secția Contencios administrativ și fiscal, amenda primită de la CNCD, pe motiv că impunerea cunoașterii limbii maghiare drept condiție de participare la concursul amintit ar fi fost cât se poate de legală și că în alte cazuri CNCD nu ar fi considerat-o drept o discriminare pro-maghiară. După care, la finele lunii mai a.c., a venit și surpriza: printr-o adresă semnată de președintele Eugen Coifan și de secretarul general Carmen Drăgan, ANFP-ul cere instanței introducerea în proces, ca pârât  alături  CNCD, și a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, autorul sesizării privind discriminarea amintită! „Pentru ca hotărârea judecătorească ce (sic!, n.red.) se va pronunța să-i fie opozabilă”, își argumentează cererea mai-marii ANFP.

„Încercare de intimidare, să nu mai îndrăznim să sesizăm la CNCD discriminările antiromânești!”

„E o premieră absolută, până acum nu știu să se mai fi întâmplat așa ceva, adică ANFP-ul, o instituție a statului sancționată de CNCD pentru discriminare antiromânească, să ne dea în judecată pentru că am sesizat o astfel de discriminare”, a declarat pentru gândul prof. Ilie Șandru, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Acesta a explicat ce ar putea însemna, din punctul său de vedere,  „opozabilitatea” invocată de șefii ANFP: „O încercare de intimidare, probabil speră că în felul ăsta n-o să mai îndrăznim să sesizăm la CNCD acțiunile antiromânești ale udemeriștilor care conduc administrațiile publice locale din Harghita și Covasna!”. „Noi am depus o întâmpinare la instanță, în care ne-am precizat punctul de vedere și așteptăm acum să vedem ce va decide instanța, dacă avem sau nu calitate procesuală în acest dosar, adică dacă putem fi introduși ca pârâți și judecați într-un proces cu care n-avem nici o legătură, în care ANFP-ul cere anularea unei amenzi date nu de noi, ci de o instituție abilitată a statului”, a mai precizat prof. Ilie Șandru.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, ignorată

Pe lângă încercarea de a scăpa în acest fel de amenda primită din partea CNCD, conducerea ANFP și-a mai trecut în palmares o „performanță”: ignorarea unei decizii irevocabile a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțate într-un caz similar de discriminare antiromânească. Mai exact, în 7 martie a.c., ÎCCJ a anulat un ordin al ANFP prin care se impusese cunoașterea limbii maghiare drept condiție de participare la concursul pentru ocuparea postului de secretar al primăriei comunei Valea Crișului, din județul Covasna. „Condiția de participare la concurs privind cunoștințe de limba maghiară – nivel avansat impusă în ordinul ANFP nu este în  concordanță cu dispozițiile legale, astfel că autoritatea pârâtă emitentă a ordinului a acționat cu exces de putere”, au statuat judecătorii instanței supreme. D

Această decizie a ÎCCJ pare să nu aibă niciun efect asupra conducerii ANFP, care, după nici o săptămână, în 13 martie a.c., a dat în judecată CNCD-ul – iar după încă o lună și jumătate și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș – pentru anularea amenzii într-un caz de discriminare identic celui de la Valea Crișului.

„Trebuia să contestăm în instanță amenda primită de la CNCD, suntem obligați prin lege să o facem, pentru că e vorba de banii statului”, a justificat secretarul general al ANFP, Carmen Drăgan. Alina Dumitru, șefa Serviciului contencios administrativ, a dat mai multe explicații: „Forumul are astfel posibilitatea să-și spună poziția, să-și formuleze apărări și să-și apere interesele, pentru că altfel, dacă instanța ne va da câștig de cauză, ar fi spus că n-a avut această posibilitate. Iar neparticiparea Forumului ca parte în proces ar conduce la o eficacitate incompletă a hotărârii ce se va pronunța, dacă ea ar exista doar între ANFP și CNCD”. „Și în nici un caz nu e vorba de intimidare, dovadă că Forumul a fost de acord cu introducerea sa ca parte în proces și a depus la dosar o întâmpinare amplă, în care și-a precizat punctele de vedere”, a mai adăugat „împuternicita” președintelui ANFP pentru gândul.