PREMIERĂ. Daniel Băluță: În sectorul 4 se construiește primul spital cu profil de medicină dentară din ultimii 50 de ani: „Toată lumea e interesată să dezvolte proiecte”

Publicat: 14 05. 2020, 09:40
Actualizat: 06 04. 2021, 23:50

Cel mai mare spital universitar de stomatologie din România este construit de Primăria Sectorului 4 pe Șoseaua Olteniței nr. 9A. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, Rectorul UMF Carol Davila, Viorel Jinga și profesorul Alexandru Rafila au fost în vizită pe șantierul viitorului spital.

Daniel Băluță: Mai mult ca oricând, avem nevoie de investiții serioase!

„Sunt extrem de onorat că întreaga comunitate a S4 a întreprins acest demers. Comunitatea noastră este onorată de prezența unui astfel de centru universitar, nu facem altceva decât să dezvoltăm societatea noastră în această modalitate. Această investiție, care înseamnă o clădire pe 2 nivele, este o contribuție la dezvoltarea societății. Vom avea o unitate de primire de 1.800 mp, dar dezvoltăm și un centru de arși, la Bagdasar Arseni, care va fi gata în iunie. Mai mult decât oricând, comunitatea noastră are nevoie de investiții serioase, care să investească fundamental viața cetățenilor. Fac apel și către alte autorități locale să aibă încredere și să aplice pentru asemenea proiecte pentru că ele sunt posibile. Toată lumea este interesată să dezvolte. Am dovedit în sectorul 4. Vă mulțumesc, abia aștept în luna mai a anului următor să inaugurăm clădirea care se află în construcție. Nu am cuvinte să vă mulțumesc!”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

https://www.facebook.com/Gandul.ro/videos/251147126130707/

Viorel Jinga: Facultățile funcționează azi în clădiri vechi. Avem nevoie de modernizare

„Dle primar Daniel Băluță, dle academician Rafila, traversăm cu toții o perioadă extremă, ne confruntăm cu o criză globală accentuată, Covid-19. Plătim un tribut enorm, peste 300.000 de vieți. Într-un astfel de context, analiza specialiștilor reliefează această tragedie prin punerea pe primul loc a sistemului de sănătate integral, bazat pe soluții sustenabile. Dezvoltarea nu trebuie să cunoască limite. Iminența unui pericol demonstrându-se a fi o realitate cruntă. Ne aflăm în fața unei reacții constructive. Asistăm la demararea unui proiect de mare anvergură, centrul pentru stomatologie, acest rezultat fiind datorat cooperării dintre primăria S4 și UMF Carol Davila. Proiectarea vine într-un moment dificil. Facultățile funcționează astăzi în clădiri vechi. Modernizarea bazei reprezintă principala prioritate. Centrul Medical Multifuncțional din S4 va fi rampa de lansare a dezvoltării bazei de la Carol Davila”, a declarat Rectorul UMF „Carol Davila”, Viorel Jinga.

Alexandru Rafila: Ținta e legată de accesul la serviciul de sănătate

„Mulțumesc. O să încep cu un disclaimer. Nu am mască pentru că vreau să păstrez distanța socială. Mulțumesc dl rector și dl primar pentru că particip la această lansare. Cariera mea și a colegilor mei este strâns legată de UMF, care are nevoie de foarte multe resurse, pentru a oferi susținere studenților, mai ales de la medicină. Fac o abordare foarte scurtă. Problema de sănătate publică: Eu reprezint România la OMS: Ținta e legată de accesul la serviciul de sănătate. Serviciile de stomatologie au avut o singură particularitate, în mediul privat și cele publice erau foarte puține. Oamenii trebuie să aibă acces la o zonă de medicină dentară chiar în zona publică. Cu siguranță că anul viitor ne vom vedea din nou aici și vom spune că am făcut un centru medical de medicină dentară. Felicitări, mulțumesc pentru invitație”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Ionel Sinescu: Strategia e de a construi un campus și un spital universitar / Sper ca factorii decidenți să dea drumul unui astfel de proiect

„Stimate d-le medic Daniel Băluță, stimați domni, ne aflăm azi într-un moment cu totul deosebit. În urmă cu 12 ani, când am început primul mandat ca rector al Universității, am constatat că în 1997, inginerul constructor Noica a făcut expertizarea multor clădiri din București și toate clădirile în care funcționează UMF Carol Davila, toate erau monumente istorice cu risc seismic. Această constatare m-a cutremurat și m-a făcut să mă gândesc că UMF, din 1857, e extrem prestigioasă, dar nu are spațiu de învățământ pe măsura vremurilor actuale, când România este în UE și avem mulți străini care vor să învețe medicina la Carol Davila, dar nu le putem oferi un cadru. Clădirile în care funcționăm sunt vechi, neatractive, chiar dacă sunt monumente istorice. Facultatea din Cotroceni a fost construită în 1903 pentru 400 de studenți, acum sunt 3.000 de studenți, de la anii preclinici – Medicină și Medicină Dentară. Clădirea stă pe un lac de apă. În 1948, s-au înființat facultățile de stomatologie, unite cu cele de medicină și farmacie, la București, Iași, Cluj, Tg Mureș și Timișoara. În perioada postdecembristă, au fost etape mai așezate, când puteam să facem mai mult. Trecând 30 de ani de la revoluție, parcursul țării noastre a fost extrem de greu. În această perioadă totul este o prioritate. Mai este clădirea din Str. Plevnei, centrală, clădirea Primăriei Generale a Bucureștiului. Rolul comunității locale în promovarea învățământului este esențial. O comunitate dintr-un oraș a alocat universităților vreo 65 de clădiri, nu dau numele. Unde să poată primi studenți din toată lumea. A rămâne la 1903 sau la 1948 și să ai pretenția în 2020 că oferi spații moderne pentru studenți, este mai mult decât de nedorit. Strategia e de a construi un campus universitar mare, cu toate facultățile la un loc, un spital mare cu 3.000 de paturi, în colaborare cu cei din Germania. Totul este favorabil și spațiile de învățămât din Calea Pleveni și Str. Eforiei se vor muta în noua locație, la care dl. primar s-a angajat. Nu am cuvinte să-i mulțumesc”, a declarat prof. academician Ionel Sinescu.

Primarul Sectorului 4, Daniel BĂLUȚĂ, împreună cu rectorul UMF „Carol Davila”, Viorel JINGA și cu  profesorul Alexandru RAFILA susțin astăzi declarații de presă pe șantierul spitalului universitar de stomatologie.

Noua unitate medicală este rezultat al cooperării dintre Sectorul 4 al Municipiului București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și, totodată, primul spital de stomatologie din țara noastră, construit în ultimii 50 de ani dintr-o investiție publică.

Primul spital cu profil de medicină dentară se construiește în Sectorul 4 al Capitalei după 50 de ani

Locuitorii sectorului 4 vor avea avea la dispoziție un spital cu profil de medicină dentară. Adulții și copiii, care suferă din cauza afecțiunilor dentare vor beneficia în regim de urgență, de consultații, radiografii și tratamente stomatologice, gratuite.

Noul ansamblu destinat serviciilor medicale și sociale va fi amenajat pe terenul de 5.000 de metri pătrați pe care a funcționat fostul sediu al SC ADP 4 de pe Șoseaua Olteniței nr. 9.

„Unul dintre proiectele mele de suflet devine realitate! Înregistrăm o premieră de care românii aveau nevoie de foarte mult timp. Practic discutăm despre primul spital universitar cu profil de medicină dentară din România și la nivel de București de prima construcție de la zero, prima investiție publică ce s-a derulat în acest oraș și se derulează în ultimii 30 de ani. Ne dorim ca sectorul 4 să devină un pol de referință al învățământului românesc, al învățământului universitar”, declara anul trecut Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4.