PREMIERĂ | Decizia istorică luată de chinezi în lupta cu COVID-19. Sacrificările au luat sfârșit

Publicat: 03 04. 2020, 13:33
Actualizat: 07 04. 2021, 02:13
Autoritățile chineze au decis ca Shenzhen să fie primul oraș care interzice comercializarea și consumul de carne de pisică și de câine

Autoritățile chineze au decis ca Shenzhen să fie primul oraș care interzice comercializarea și consumul de carne de pisică și de câine, în contextul luptei globale împotriva noului coronavirus.

Decizia survine în contextul legăturii dintre focarul de infecție cu SARS-CoV-2 și consumul de carne provenită de la animale sălbatice, fapt care a și generat decizia inițială a autorităților din China să interzică comerțul și consumul de carne de la viețuitoarele sălbatice.

Decidenții din Shenzhen au făcut un pas în plus în acest sens și au extins restricțiile și la pisici și câini. Noul act normativ va genera efecte începând cu data de 1 mai 2020.

Un număr de 30 de milioane de câini sunt uciși anual în Asia pentru carnea lor, susțin cei de la Humane Society International (HSI).

Cu toate acestea, obiceiul de a consuma carne de câine în China nu este atât de des întâlnit. Majoritatea chinezilor nu au consumat astfel de carne și spun că nu vor să facă asta.

„Câinii și pisicile, ca animale de companie, au stabilit o relație mai strânsă cu oamenii față de toate celelalte animale. Interzicerea consumului de carne de câine și de pisică, dar și a celei provenite de la alte animale de companie reprezintă o practică obișnuită în țări dezvoltate, precum și în Honk Kong și Taiwan”, au precizat vocile autorizate ale conducerii orașului Shenzhen, potrivit unui raport Reuters, citat de BBC.

„Intercția răspunde, de asemenea, cererilor și spiritului civilizației umane”.

Organizația pentru Protecția Animalelor HSI laudă decizia.

„Acesta ar putea reprezenta un moment important în istorie, în eforturile de a sista acest tip de comerț brutal din China, care duce la uciderea a circa 10 milioane de câini și a aproximativ 4 milioane de pisici, anual”, a precizat dr. Peter Li, specialist politici pentru China din cadrul HSI.

Cu toate acestea, în paralel cu acest normativ, China a aprobat pe de altă parte utilizarea bilei de urs pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus.

Bila de urs – un fluid digestiv extras din animalele captive, vii – este folosită în mod tradițional în medicina chineză.

Ingredientul activ, acidul ursodeoxycholic, este utilizat pentru a dizolva pietrele de la fiere și pentru tratarea bolilor de ficat. Nu există însă dovezi că aceasta este eficientă împotriva coronavirusului, iar procesul este dureros și stresant pentru animale.

„Nu ar trebui să ne bazăm pe produse obținute de la viețuitoarele sălbatice, cum este cazul bilei de urs, ca soluție de combatere a unui virus mortal, în condițiile în care, se pare, acesta a fost transmis la om tocmai de animalele sălbatice”, a declarat pentru AFP, Brian Daly, purtător de cuvânt al Animals Asia Foundation.

Lanțul sălbăticiunilor

În februarie a.c., autoritățile chineze au interzis comerțul și consumul de animale sălbatice.

Mișcarea survine ulterior informațiile apărute și care indicau că o piață din Wuhan, în care se vindeau animale sălbatice vii și carne provenită de la acestea, ar putea fi originea infecției cu noul coronavirus și care ar fi furnizat astfel vectorii de migrației a virusului de la animale la om.

Informațiile ulterioare despre acest caz au determinat Executivul de la Beijing să lovească puternic în comerțul și piețele în care se vând astfel de produse.

În prezent există 1.030.181 cazuri confirmate de infecție cu SARS-CoV-2 la nivel global și 54.194 decese, conform Worldometer.

Numai în China sunt 81.620 de cazuri confirmate și 3.322 morți, conform aceleiași surse.

Oficial, oamenii de știință încă nu au reușit să depisteze care a fost sursa virusului și cum acesta a migrat de la animale la om.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ