Prima pagină » Știri » Premieră în România: Sediul Consiliului Județean Cluj, prima cădire administrativă „verde”

Premieră în România: Sediul Consiliului Județean Cluj, prima cădire administrativă „verde”

Premieră în România: Sediul Consiliului Județean Cluj, prima cădire administrativă „verde
Consiliul Județean Cluj a anunțat, luni, câștigătorii concursului de soluții pentru extinderea și modernizarea sediului, astfel încât acesta să devină în doi ani prima clădire administrativă „verde" din România, în urma unei investiții de 5 milioane de euro, transmite corespondentul Mediafax.

Vicepreședintele CJ Cluj, Marius Mânzat, a declarat, la anunțarea rezultatelor concursului de soluții, că noul sediu al instituției va avea o suprafață desfășurată de 7.000 mp, față de 3.000 mp cât este în prezent, și va include birouri și spații multifuncționale generoase.

„Discuțiile privind îmbunătățirea calității spațiilor din CJ Cluj au început în urmă cu doi ani, astfel că s-a născut ideea de a extinde și moderniza actualul sediu și de a face o construcție Â«verde», independentă energetic, cu costuri spre zero. În luna martie am demarat concursul de soluții, care nu a mai fost organizat în România de 20 de ani pentru o clădire administrativă, iar un juriu alcătuit din arhitecți de renume a stabilit proiectul câștigător, din 19 proiecte depuse de societăți de arhitectură. Sperăm ca în doi ani să putem inaugura noua clădire, astfel că sediul CJ Cluj va deveni prima clădire administrativă Â«verde» din România. Noul sediu va aduce o apropiere față de cetățean, va avea noi birouri, spații multifuncționale generoase și va avea o suprafață desfășurată de 7.000 mp, față de 3.000 mp cât este în prezent”, a spus Mânzat.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, membru al juriului, a declarat, la rândul său, că proiectul de extindere și modernizare a sediului CJ Cluj se ridică la aproximativ 5 milioane de euro.

„Câștigătorul concursului, un birou de arhitectură, a avut o abordare inedită și a integrat clădirea existentă, a venit peste ea. De asemenea, CJ Cluj urmărește certificarea conform standardelor BREEAM (Building Research Establishment”s Environmental Assessment Method) privind clădirile verzi a noii clădiri a sediului instituției, ceea ce înseamnă un consum foarte redus de energie. Asta înseamnă partea de climatizare, însorire, iluminat și recuperarea apei de ploaie, spații de parcare pentru autovehicule electrice și pentru biciclete”, a explicat Salanță.

Câștigătorul concursului de soluții va primi contractul de proiectare al noului sediu al CJ Cluj cu o valoare estimată de 970 000 lei, fără TVA.

 

Citește și