Medicii din cadrul Maternității „Cuza-Vodă” din Iași au raportat o premieră medicală în România. În dimineața de miercuri, 25 august, o femeie de 220 de kilograme a născut natural un băiat perfect sănătos. Pacienta a fost urmărită de o echipă medicală formată din zeci de membri și încă este ținută sub observație.
Femeia a născut al cincilea copil miercuri, 25 august, la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași.
Cadrele medicale implicate în operație au explicat că este un caz deosebit de complex, având o gravitate ridicată, fiindcă obezitatea femeii putea duce la complicații severe după naștere.
„Ne aflăm în fața unei premiere medicale. Această gravidă cu obezitate morbidă are o serie de comorbidități asociate, hipertensiune sau ulcer varicos, care au reprezentat o adevărată provocare pentru noi – obstetricieni, neonatologi, echipa de anestezie. Am făcut față cu brio acestei provocări, iar femeia a născut un băiat de 3,280 kilograme, cu scor 8 Apgar la 5 minute de la naștere, sănătos. Nu au fost complicații”, a declarat dr. Mihaela Grigore, medic primar obstetrică-ginecologie, șef secție Obstetrică I la unitatea medicală.
Femeia va mai rămâne în spital între trei și cinci zile pentru ca medicii să monitorizeze dacă apar complicații suplimentare.
„Am luat toate măsurile de profilaxie, va rămâne sub supravegherea echipei de neonatologi, dar momentan este bine. În echipa medicală au fost implicați mai mulți medici obstetricieni, neonatologi, am fost supravegheați de echipa de la Terapie Intensivă”, a explicat medicul Mihaela Grigore.
Managerul unității medicale, Robert Dâncă, a afirmat că maternitatea s-a pregătit din timp pentru astfel de situații din punct de vedere logistic și administrativ. De exemplu, masa de operație poate să susțină o greutate de 300 de kilograme.
„Ne-am pregătit și de astfel de situații speciale, dar a fost o provocare pentru întreaga echipă. Faptul că ne-am descurcat cu bine arată că echipa este pregătită, mai ales că vorbim de o pacientă cu supraponderalitate, care evoluează și cu alte comorbidități – cardiologice, diabet și alte afecțiuni care sunt legate de greutate. De aceea trebuie să luăm în calcul aspectul pozitiv al acestui rezultat”, a spus Robert Dâncă.