OMV Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, o pierdere de 690 de milioane de lei (155 milioane euro), comparativ cu un profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, iar conducerea companiei de petrol și gaze, controlată de grupul austriac OMV, și-a anunțat intenția de a a nu propune distribuirea de dividende către acționari, printre care se numără și statul român, cu o deținere de peste 20%.
Rezultatul de anul trecut a fost influențat puternic de o pierdere semnificativă înregistrată în trimestrul al patrulea, când compania a contabilizat un cost de 1,9 miliarde de lei din ajustări de depreciere a activelor din producție, determinată de scăderea prețului petrolului, se arată într-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori București (OMV).
Continuarea scăderii prețurilor la țiței și gaze naturale, precum și volatilitatea pieței au condus la revizuirea suplimentară de către OMV Petrom a estimărilor de preț la țiței și gaze, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Estimările de preț actualizate pentru țiței Brent se situează acum la 40 de dolari/baril pentru anul 2016, 55 dolari/baril pentru 2017, 65 dolari/baril pentru 2018, 70 dolari/baril pentru 2019 și la 75 dolari/baril începând cu anul 2020. Revizuirea acestor estimări a condus la înregistrarea unei ajustari de depreciere de 1,92 miliarde de lei în trimestrul al patrulea pentru active productive din segmentul Upstream, în plus față de ajustarea de depreciere în sumă de 786 milioane de lei recunoscută în trimestrul al treilea, notează OMV Petrom.
„În 2015, rezultatele financiare ale grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului. Contribuția negativă din Upstream a fost parțial compensată de performanță foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piață și ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor și menținere a poziției competitive, concomitent cu reducerea investițiilor cu 38% față de 2014. Cu toate acestea, am reușit să menținem relativ stabilă producția de hidrocarburi, beneficiind de investițiile și descoperirile din anii anteriori. În plus, sunt mândră să anunț că, împreună cu partenerul nostru, ExxonMobil, am finalizat a două campanie de foraj de explorare în perimetrul Neptun, care a inclus săparea a șapte sonde în total, majoritatea indicând prezența gazelor naturale, și testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. Rezultatele sunt suficient de încurajatoare pentru a continuă să evaluăm viabilitatea comercială a dezvoltării resurselor descoperite. Ca răspuns la persistența condițiilor de piață nefavorabile, vom continuă să ne ajustăm nivelul de activitate, menținând totodată o poziție financiară solidă și protejând fluxul de numerar extins. Această include intenția managementului de a propune nedistribuirea de dividende pentru 2015. Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este esențial pentru a ne putea menține nivelul investițiilor în viitor, atât în vederea contracarării declinului natural, cât și pentru dezvoltările ulterioare onshore și offshore.”, a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.
Având în vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru a ne susține nevoile privind investițiile, managementul intenționează să propună nedistribuirea de dividende pentru 2015, potrivit raportului.
Vânzările OMV Petrom au scăzut anul trecut cu 16%, de la 21,54 miliarde de lei în 2014 la 18,14 miliarde de lei anul trecut (4,1 miliarde euro).
Vânzările consolidate în 2015 au scăzut cu 16% comparativ cu 2014, în principal din reducerea veniturilor din vânzările de produse petroliere, determinată de scăderea accentuată a prețului țițeiului, care a anulat impactul pozitiv din creșterea cantităților vândute, determinată de cererea de piață îmbunătățită, și vânzările mai mari de electricitate. Vânzările din segmentul Downstream Oil au reprezentat 73% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Downstream Gas au reprezentat 23%, iar cele din Upstream au fost aproximativ 4%.
Rezultatul EBIT pentru anul 2015 a fost o pierdere de 530 milioane de lei, comparativ cu rezultatul pozitiv din 2014 de 3,34 miliarde de lei, în principal din cauza veniturilor mai mici din vânzări și a ajustărilor de depreciere mai mari pentru active productive din Upstream, în urmă revizuirii estimărilor cu privire la prețul țițeiului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, notează compania.
Cheltuielile de explorare în suma de 577 milioane de lei, în principal în relație cu sonde de explorare fără succes, de 408 milioane de lei, au influențat, de asemenea, în mod negativ rezultatul.
Profitul EBIT CCA excluzând elementele speciale a scăzut cu 52% la valoarea de 2,5 miliarde de lei. EBIT CCA excluzând elementele speciale este calculat după eliminarea elementelor speciale nete de natura cheltuielilor în valoare de 2,69 miliarde de lei și după eliminarea pierderilor în valoare de 364 milioane de lei din deținerea stocurilor.
Rezultatul din activitatea curentă s-a redus, înregistrând o pierdere de 726 milioane de lei în 2015. Rezultatul net atribuibil acționarilor OMV Petrom a fost o pierdere de 676 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 2,1 miliarde de lei înregistrat în 2014. Profitul net CCA atribuibil acționarilor OMV Petrom excluzând elementele speciale a fost de 1,8 miliarde de lei, cu 52% mai mic comparativ cu cel din 2014, când s-a situat la 3,76 miliarde de lei. Pierderea pe acțiune a fost de 0,0119 lei în 2015. față de profit pe acțiune de 0,0371 lei în 2014, în timp ce profitul pe acțiune CCA excluzând elementele speciale a fost de 0,0318 lei, în timp ce în 2014 s-a plasat la 0,0665 lei.
Compania de petrol și gaze estimează că valoarea investițiilor (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) pentru 2016 se vca situa în intervalul 700 – 800 milioane de euro, cu circa 10 – 20% mai mică față de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicată proiectelor din Upstream; investițiile de explorare fiind estimate să scadă cu aproximativ 50% față de nivelul ridicat din 2015.
În plus, OMV Petrom preconizează și vânzarea parcului eolian Dorobanțu, în concordanță cu strategia companiei de concentrare pe activitățile de bază.
În ultimele trei luni ale anului trecut, OMV Petrom a înregistrat o pierdere de 1,68 miliarde de lei, de peste cinci ori mai mare comparativ cu rezultatul negativ al perioadei similare din 2014. În același interval, vânzările au coborât de la 5,35 miliarde de lei la 4,52 miliarde de lei.
La finele anului trecut grupul OMV Petrom avea 16.038 de angajați, în scădere cu 5% comparativ cu finele lui 2014, când avea 16.948 de salariați.
Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, cu o participație de 51%, statul fiind al doilea acționar ca mărime, cu 20,64%, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) are un pachet de 19%.