Prima pagină » Știri » Premieră: prefectura, obligată să facă referendum la Pungești, pentru demiterea primarului

Premieră: prefectura, obligată să facă referendum la Pungești, pentru demiterea primarului

Premieră: prefectura, obligată să facă referendum la Pungești, pentru demiterea primarului
Instanța a decis să oblige Prefectura Vaslui să organizeze la Pungești un referendum pentru demiterea primarului, după ce locuitorii nemulțumiți de prestația acestuia în scandalul gazelor de șist au cerut în proporție de 37% acest lucru.

Curtea de Apel Brașov a decis definitiv că Prefectura Vaslui are obligația de a organiza un referendum la Pungești, care are ca obiect demiterea primarului Mircia Vlasă. Procesul a fost deschis de mai multe asociații și activiști, după ce Prefectura Vaslui nu a ținut cont de această solicitare a 37% dintre locuitorii din Pungești.

Localnicii din Pungești care au solicitat demiterea primarului au intrat în conflict cu acesta în timpul scandalului privind explorarea după gaze de șist întreprinsă de compania americană Chevron, când primarul s-a poziționat de partea companiei.

„37% dintre cetățenii comunei Pungești au solicitat Prefectului Județului Vaslui organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei, întrucat acesta a încălcat legea și hotărârile judecătorești, nu a depus declarația de interese, nu a organizat audiențe și întâlniri cu cetățenii, și-a respectat promisiunile din campania electorală și are o conduită nedemnă față de comunitate. Prefectul Județului Vaslui a refuzat organizarea referendumului”, arată Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, într-un comunicat de presă.

Conform legii administrației publice locale, un primar poate fi demis înainte de a-i expira mandatul de ales, prin organizarea unui referendum de către Prefectura județului unde se află localitatea respectivă. Pentru acest lucru, este necesar ca cel puțin 25% din cetățenii cu drept de vot din localitatea respectivă să solicite acest lucru, precum și ca primarul să fi „nesocotit interesele generale ale colectivității locale sau neexercitarea atribuțiilor ce îi revin”.

„Este o decizie istorică pentru democrația din România. Oamenii trebuie să fie conștienți că primarul trebuie să acționeze pentru a rezolva problemele oamenilor și pentru a acționa în interesul lor, iar atunci când primarul încalcă aceste obligații, cetățenii au posibilitatea legală de a-l demite”, a spus Nicușor Dan în comunicatul de presă citat.

Procesul cu Prefectura Valsui a fost deschis de Asociația Neuer Weg (președinte Hans Hedrich), Asociația Salvați Bucureștiul (președinte Nicușor Dan), Asociația Active Watch (președinte Mircea Toma), Fundația Eco-Civica (vicepreședinte Angelo Trifu), Cătălin Nicolae Stamate, Constantin Butnaru, Lucian Timofticiuc (director al ziarului vasluian Vremea Nouă, care a susținut protestele de la Pungești), Asociația România Fără Ei (președinte George Epurescu).

Citește și