Premierul britanic David Cameron vine miercuri în România și se va întâlni cu Iohannis și Cioloș

Premierul britanic David Cameron vine miercuri în România și se va întâlni cu Iohannis și Cioloș
Publicat: 09/12/2015, 11:56

David Cameron a promis că va organiza până la sfârșitul anului 2017 un referendum privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană. Premierul Marii Britanii încearcă să îi convingă pe liderii țărilor europene să susțină ideile sale în sensul reformării Uniunii Europene și pentru reconfigurarea relației Marii Britanii cu Blocul comunitar. Subiectul ar urma să fie prioritar la viitorul summit al Consiliului European din 17-18 decembrie, la care ar urma să participe și premierul român Dacian Cioloș, mandatat de președintele Klaus Iohannis.

Înaintea vizitei la București, David Cameron va merge, miercuri dimineață, la Varșovia, unde Guvernul conservator polonez îi împărtășește pozițiile relativ eurosceptice. Cu toate acestea, Polonia va primi cu reticență planurile britanice privind limitarea accesului imigranților comunitari la indemnizații sociale.

Săptămâna trecută, David Cameron s-a aflat în vizită în Bulgaria, unde a lăudat măsurile luate de Guvernul Boiko Borisov pentru limitarea imigrației extracomunitare, atrăgând reacții din partea organizațiilor pentru drepturile omului, dat fiind că Bulgaria a construit un gard metalic pe un segment al frontierei cu Turcia. „Marea Britanie a menținut și va menține întotdeauna propriile frontiere. Noi nu suntem în Spațiul Schengen. Dar este important ca Europa să aibă frontiere externe puternice, iar aici, în Bulgaria, vedem un Guvern angajat în mod absolut în acest sens”, afirma David Cameron.

Liderul de la Londra a anunțat patru obiective în negocierile privind reconfigurarea relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană – protejarea pieței unice în sensul respectării intereselor economice britanice, intensificarea spiritului concurențial al UE, limitarea procesului de integrare europeană și restricționarea accesului angajaților străini la indemnizații sociale britanice. Însă ajungerea la un acord privind reconfigurarea relației Marii Britanii cu UE va fi o sarcină „dificilă”, avertiza, în noiembrie, președintele Consiliului European, Donald Tusk. „Solicitările Marii Britanii sunt foarte dure. Trebuie să spun că va fi cu adevărat o sarcină dificilă să ajungem la un acord”, declara Donald Tusk, care va coordona negocierile cu Londra privind reformarea Uniunii Europene și reconfigurarea relației Marii Britanii cu Blocul comunitar. Tusk a atras atenția că nu există garanții privind ajungerea la un acord până în decembrie în negocierile cu Marea Britanie.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Francois Hollande, au semnalat că sunt deschiși negocierilor, trasând însă o „linie roșie” în jurul unui subiect-cheie care nu va face obiectul discuțiilor – principiul liberei circulații în spațiul UE. Un alt punct controversat al planului liderului de la Londra, care ar necesita modificarea Tratatului UE, se referă la restricționarea accesului angajaților europeni la indemnizații sociale în Marea Britanie. Cameron ar vrea ca Marea Britanie să limiteze accesul la indemnizații sociale, inițiativa fiind contestată dur de state central și est-europene precum Polonia, Cehia și Slovacia.

Turneul lui David Cameron are loc și în contextul crizei imigrației extracomunitare care afectează Uniunea Europeană, al riscurilor teroriste și al tensiunilor dintre NATO și Rusia.

În iunie 2014, David Cameron denunța abordarea federalistă europeană a lui Jean-Claude Juncker. Cameron avertiza statele UE că nominalizarea lui Jean-Claude Junker pentru postul de președinte al Comisiei Europene va avea efecte negative pentru fiecare țară, României, Bulgariei și Poloniei transmițându-le că riscă să rămână fără protecție în fața Rusiei. „Unele persoane strică reputația UE pentru că spun un lucru în public și altul în discuții private. V-o spun direct, veți regreta această decizie. Marea Britanie are o problemă cu domnul Juncker din cauza vederilor federaliste ale acestuia. El nu înseamnă nimic pentru cetățenii Marii Britanii. Ei nu îl cunosc. Cum ar putea să îl știe dacă nu a făcut niciodată campanie acolo?! De data asta, este problema noastră. Dar, data viitoare, va fi a dumneavoastră. Oricine de la această masă care se opune puternic instituirii postului de președinte al UE va fi prins în cursă. Prin cedarea puterilor de apărare a intereselor naționale, și dumneavoastră veți rămâne fără putere de acțiune”, afirma Cameron. Referindu-se la Letonia, Lituania și Estonia, Cameron preciza: „Protecția noastră pentru aceste țări este garantată în prezent, dar un alt președinte (al Comisiei Europene – n.red) ar putea fi de altă părere…”. Adresându-se liderilor Poloniei, României și Bulgariei, Cameron a avertizat: „Am pus interesele dumneavoastră înaintea celor ale Rusiei, dar ce se va întâmpla dacă acest candidat pentru postul de președinte al CE se va gândi că acordurile comerciale cu Rusia sunt mai importante?”, îi avertiza Cameron pe liderii statelor europene.

În urmă cu mai puțin de o lună, Jean-Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, i-a trimis o scrisoare președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în care îi sugerează intensificarea relațiilor comerciale între UE și Uniunea Economică Eurasiatică, o manevră care a stârnit nemulțumirea unor state est-europene ce au relații tensionate cu Moscova.

La București, premierul britanic va avea întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, dar și cu premierul Dacian Cioloș, aceasta fiind prima vizită oficială pe care Cameron o face în România.

Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu David Cameron și în luna iunie, la Bruxelles, cu ocazia summitului UE-CELAC. Iohannis declara atunci că, la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul britanic, a susținut că locul Marii Britanii este în interiorul Uniunii Europene și că o eventuală ieșire a acestei țări ar slăbi atât poziția Blocului comunitar, cât și pe cea a Londrei. De asemenea, președintele Klaus Iohannis mai spunea, legat de întâlnirea cu David Cameron, că preocuparea acestuia este că în cadrul liberei circulații sunt multe persoane care solicită beneficii sociale, șeful statului român propunând un proces de reflecție, cum se poate despărți dreptul la liberă mișcare de cel la beneficii. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a acordat un interviu cotidianului Financial Times, în care a îndemnat Guvernul britanic să evite măsurile discriminatorii împotriva cetățenilor români, amintind că libertatea de circulație este un principiu fundamental al Uniunii Europene.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu îl ajunge din urmă pe Marcel Ciolacu, după...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online