Prima pagină » Știri » Premierul Dacian Cioloș vorbește despre riscurile unui atac terorist în România: „În contextul actual tensionat, e bine să fim pregătiți”

Premierul Dacian Cioloș vorbește despre riscurile unui atac terorist în România: „În contextul actual tensionat, e bine să fim pregătiți”

Premierul Dacian Cioloș vorbește despre riscurile unui atac terorist în România:
Premierul Dacian Cioloș a declarat, sâmbătă, că a convenit cu miniștrii de resort să existe un plan de acțiune detaliat pe chestiuni legate de securitate și siguranță a cetățenilor, el precizând că nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România, dar că "este bine să fim pregătiți".

„În contextul situației actuale, am convenit cu miniștrii de resort să existe un plan de acțiune detaliat și pe chestiuni legate de securitate și siguranță a cetățenilor”, a spus premierul, după ședința informală a Guvernului.

El a ținut să precizeze că nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de față, dar a subliniat că „este bine să fim pregătiți”.

„Vreau să precizez clar: nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de față, dar e bine să fim pregătiți, și în urma discuțiilor care au avut loc zilele trecute la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, și în contextul actual tensionat”, a menționat el.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, și ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, au participat vineri la Bruxelles, la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne (JAI), convocat ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc pe 13 noiembrie în Franța, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Poziția României, exprimată în intervențiile celor doi oficiali români, este cea de susținere a măsurilor care asigură securitatea cetățenilor europeni și protejarea valorilor și a principiilor care fundamentează construcția europeană.

România va contribui la implementarea urgentă a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR), complet și eficient, și sprijină o mai bună cooperare între serviciile și autoritățile de aplicare a legii din statele membre pentru a valorifica informațiile pe care acestea le dețin. În raport cu activitatea agențiilor europene, este important să se asigure resursele necesare, dar și un cadru juridic clar, care să permită acțiuni eficiente, spune MAI.

„România nu s-a confruntat până acum cu acest fenomen pe teritoriul național, dar România a fost lovită de terorism: cetățeni români au murit la Paris. Terorismul trebuie să simtă mai mult ca oricând răspunsul nostru comun”, a spus Petre Tobă, în intervenția sa.

În ceea ce privește implicațiile fenomenului migrației asupra securității Uniunii Europene, ministrul afacerilor interne a menționat că România are experiența utilizării unor tehnologii eficiente, așa cum este cea implementată la frontiera noastră maritimă, și susține urgentarea eforturilor pentru implementarea la nivel european a unor astfel de tehnologii.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a reafirmat poziția constantă a României referitor la problema radicalizării și implicațiile privind sistemele penitenciare, de susținere a identificării de soluții atât la nivel național, dar, mai ales, la nivelul UE.

La Consiliul extraordinar JAI, s-au adoptat concluziile Consiliului UE și ale statelor membre reunite în cadrul Consiliului privind combaterea terorismului în cuprinsul cărora se identifică arii prioritare de acțiune: Registrul privind Numele Pasagerilor (PNR), armele de foc, consolidarea controalelor la frontierele externe, schimbul de informații, finanțarea terorismului, răspunsul justiției penale la terorism și extremismul violent, precum și angajamentul de finanțare a acestor măsuri prioritare.

Citește și