Premierul României face anunțul: Se pregătesc mai multe controale! / Noile restricții impuse în București, amânate?
Premierul Ludovic Orban a anunțat în cadrul unui conferințe de presă că autoritățile pregătesc controale la sânge în București, punctând faptul că momentan purtarea măștilor rămâne obligatorie în toate mijloacele de transport în comun.
De asemenea, acesta a făcut precizări și despre zonele aglomerate din București unde purtarea măștii va fi obligatorie, menționând faptul că acestea nu au fost stabilite încă, dar nu din cauza faptului prefectul Bucureștiului este plecat în concediu.
„Direcția de Sănătate Publică este cea care evaluează zonele cu aglomerații, unde nu se pot respecta regulile de protejare, în special distanța fizică. Pe baza acestei evaluări, va formula o solicitare către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, privind instituirea obligației de a purta masca și în spații deschise aglomerate”, a declarat Ludovic Orban.
Zonele aglomerate din București nu au fost „stabilite” încă
„Chiar dacă un prefect este în concediu, Prefectura este condusă de un sub-prefect, care are delegare. (…) Încă de la adoptarea măsurilor, mijloacele de transport în comun, mai ales metroul, au fost vizate de controale mai numeroase. În funcție de informațiile referitoare la nerespectări, vom intensifica aceste controale”, a mai explicat premierul.
Alexandru Rafila: Masca să fie purtată în zonele aglomerate, identificate de autoritățile locale / Noi nu am avut de ce să ne speriem, lucrurile au fost ținute sub control
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este de acord cu măsura care ar putea fi luată de guvernul Orban, privind obligativitatea purtării măștii de protecție în unele spații deschise și aglomerate.
„Da, sunt de acord pentru că ea se aplică în foarte foarte multe țări, de exemplu, în Spania se poartă și unde nu e aglomerație.
De ce purtăm mască în spații deschise? Nu purtăm mască în spații deschise decât acolo unde acea distanțare fizică de 1,5 m nu este posibilă. Dacă ai pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, 1000 de persoane, nu este posibilă distanțarea la 1,5 metri pentru că suprafața, în mod evident, este prea mică. Această măsură cred că ar trebui aplicată în funcție de, nu neapărat să se întâmple la nivel național, ci în zonele aglomerate care sunt identificate de autoritățile locale și în intervalele de timp în care sunt aglomerate. Dacă cineva se plimbă într-un parc de la 10 seară încolo, e puțin probabil să existe o aglomerație care să pună pe cineva în pericol. Dar probabil că la ora 14, aglomerația poate fi suficient de mare încât să impună utlizarea măștii. Atunci lucrurile se pot adapta, dar implicarea și participarea autorităților locale cred că este unul dintre elementele care poate duce la rezolvarea acestei probleme, cu o condiție: să nu fie partizane sau să fie partizanele sănătății comunității pe care o conduc. Pentru că dacă vor exista la nivelul autorităților locale păreri divergente, atunci se ajunge din nou la acea senzație de neîncredere și de ineficientă a măsurilor.