Premierul Ludovic Orban anunţă că autorităţile din România şi-au propus să cumpere un milion de teste rapide antigen, din categoria celor recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Orban explică faptul că sunt diferenţe semnificative între testele rapide care circulau la debutul pandemiei şi care aveau rate ridicate de eroare şi cele pe care le recomandă acum OMS
”Urmărim cu mare atenţie testele rapide antigen care au apărut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a şi formulat recomandări pentru două tipuri de teste şi încercăm achiziţia acestui tip de testări. (…) Noi ne-am planificat să achiziţionăm un milion de teste în discuţiile pe care le-am avut, numai că ele trebuie găsite efectiv, testele respective, deja există un contract semnat, pe peste 40.000 de teste care vor intra în… vor fi utilizate deocamdată în unităţile de primiri urgenţe”, a declarat, duminică, prim-ministrul Ludovic Orban.
Orban a menţionat că sunt diferenţe semnificative între testele rapide care erau utilizate la debutul pandemiei, şi cu a căror utilizare nu a fost de acord, la acel moment, şi testele pe care OMS le recomandă acum.
În prezent ”capacitatea instalată” de testare pentru COVID-19 în România este de 53 000 de teste, iar această continuă să crească, potrivit premierului României.
”Pe măsură ce creştem capacitatea de testare vom introduce categorii, numai că nu pot să hotărăsc eu ce categorii, sigur că ar fi bine să putem testa – chiar am vorbit cu domnul primar general care a formulat propunerea asta – medicii din UPU, sigur că ar fi bine să testăm personalul medical care lucrează în spitalele COVID, toate aceste decizi urmează să fie luate de specialiştii din domeniul sănătăţi şi aceste decizii se iau în funcţie de capacitatea de testare pe care o avem”, a mai declarat premierul.
Referitor la cele 123 de paturi pentru bolnavii cu COVID-19 în unităţile sanitare din capitală care a făcut referire preşedintele Klaus Iohannis, primul ministru a răspuns că acestea sunt deja folosite.
”Deja sunt. Sfântul Ioan a început să funcţioneze din reţeaua ASSMB, se pregăteşte Malaxa, s-a crescut capacitatea la Witing, suntem în pregătirea creşterii capacităţii la Spitalul Judeţean Ilfov, Colentina deja funcţionează la capacitate şi de asemenea şi în spitale de urgenţă funcţionează, cu circuite separate, secţii inclusiv la Terapie Intensivă unde pot fi tratate persoane cu COVID, cum este la Sptalul Universitar, la Spitalul Floreasca, la Spitalul SF Pantelimon. Măsurile care se iau de creştere a capacităţii de tratare fie în secţii obişnuite, fie în secţii de terapie intensivă se iau progresiv, pe măsură ce creşte nevoia de tratare mai ales în secţiile de terapie intensivă”, a explicat şeful Guvernului.
Premierul a precizat că este în implementare Ordonanţa de Urgenţă care prevede că până la 200 medicii care au finalizat rezidenţiatul şi au dat examenul de absolvire pot intra în sistemul sanitar de tratare a pacienţilor afectaţi de noul coronavirus.