Premierul sârb: România are prieteni Serbia și Marea Neagră; Serbia nu are mare, are doar pe România

Publicat: 31 05. 2013, 13:06
Actualizat: 04 08. 2014, 00:15

Premierul Serbiei, Ivica Dačić, a declarat, vineri, după o întrevedere cu premierul Victor Ponta, că dacă se spune că România are doar doi prieteni, Serbia și Marea Neagră, în schimb Serbia nu are mare, ci doar România ca prietenă.

„Încă de acum zece ani, când am fost în România, am auzit că românii spun că România are doi prieteni: Marea Neagră și Serbia. Noi, din păcate, nu avem mare, dar avem în schimb România. Așa încât, sper că prietenia noastră va fi cheia stabilității din Balcani”, a spus premierul sârb.

Acesta a arătat că Serbia contează pe sprijinul României în vederea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, pentru care țara vecină așteaptă în prezent stabilirea unei date. Ivica Dačić a subliniat că Serbia a îndeplinit în acest sens toate criteriile interne, dar și pe cele legate de dialogul cu Kosovo.

Premierul Serbiei a arătat că dorește consolidarea relațiilor bilaterale cu România, inclusiv sub aspect economic, ținând cont că România este al treilea partener comercial al Serbiei în UE, după Germania și Italia, cu un volum al schimburilor comerciale de peste 1,5 miliarde euro.

În numele Guvernului, premierul Ponta l-a asigurat pe omologul sârb de sprijinul total pentru ca Serbia să înceapă procedurile de negociere pentru aderarea la UE, subliniind că România va oferi sprijin din propriile experințe, pozitive sau negative, privind procesul de aderare.

Ponta a arătat totodată că România va rămâne întodeauna prietenul fidel al Serbiei și va sprijini eforturile Guvernului de la Belgrad de normalizare a relațiilor din zonă.