Potrivit DESCOPERĂ, în 2016, premiul a fost acordat cântărețului Bob Dylan, pentru crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiții a muzicii americane. Întregul proces de acordare a premiului nu a fost lipsit de controverse. Ceremonia de decernare a avut loc la10 decembrie 2016, în absența lui Dylan, reprezentat de cântăreața Patti Smith. În cele din urmă, pentru a primi suma de 819.000 de euro aferentă premiului, cântărețul a trimis un discurs înregistrat în care trata legătura dintre poezie și cântec și invoca o sumă de personaje, de la Homer la Moby Dick.
În 2015, premiul a fost acordat scriitoarei și jurnalistei Svetlana Alexievich (Svetlana Aleksievici), „pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinței și curajului în zilele noastre”.
Premiul este acordat pentru merit literar de durată, uneori însă scriitori importanți nu l-au obținut, deși erau eligibili, controversele generate fiind inevitabile deoarece decernările literare sunt bazate pe opinii subiective.
Din 1901 până în anul 2016, Nobelul pentru Literatură a avut 125 de laureați, dar doi – Boris Leonidovici Pasternak (1958) și Jean-Paul Sartre (1964)- au refuzat prestigioasa distincție.
Academia Suedeză este foarte discretă în ceea ce privește întregul proces de selecție, iar informațiile despre nominalizații sau criteriile de alegere a laureaților sunt dezvăluite abia la cincizeci de ani după desemnarea acestora. Sunt cunoscute doar calendarul și etapele selecției.
Astfel, cu mai mult de un an înaintea acordării premiului, Academia Suedeză trimite între 600 și 700 de cereri de nominalizare a candidaților către membri ai academiilor și societăților literare, profesori de literatură și limba, foști laureați pentru literatură ai Premiului și președinți de organizații ale scriitorilor. Academia primește, doar până la data de 1 februarie a anului următor, mii de nominalizări din care admite doar cincizeci, iar până în luna aprilie Academia reduce lista preliminară la 15-20 de candidați și apoi pînă în vara lista se reduce la cinci nume.
Comitetul Nobel examinează propunerile în timpul verii și în luna octombrie membrii Academiei votează, iar candidatul care primește mai mult decât jumătate din numărul voturilor este numit Laureatul Nobel pentru Literatură.
În 10 decembrie, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Stockholm, laureatul premiului Nobel pentru Literatură, împreună cu ceilalți câștigători ai Premiilor Nobel din acel an, își primesc premiile: o medalie de aur și o diplomă Nobel împreună cu un premiu în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (circa 940.500 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie.
Printre marii scriitori care nu au reușit să câștige Premiul Nobel se regăsesc și români: Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Marin Sorescu și Nichita Stănescu. Cel mai aproape de câștigarea unui Nobel a fost doar Lucian Blaga, dar pentru că regimul comunist nu i-a permis să se prezinte la festivități, premiul nu i-a mai fost acordat.