Prima pagină » Știri » Preoții trebuie să își asume un nou rol. Decizia anunțată de Mitropolia Clujului

Preoții trebuie să își asume un nou rol. Decizia anunțată de Mitropolia Clujului

Preoții trebuie să își asume un nou rol. Decizia anunțată de Mitropolia Clujului
Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului propune ca bisericile să dezvolte site-uri oficiale, actualizate continuu și construite astfel încât să fie atractive, deoarece "Biserica trebuie să meargă acolo unde merg oamenii, chiar dacă spațiul este virtual".

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, intitulat „Ortodoxia transilvană în confruntare cu secularismul de azi”, Biserica nu trebuie să rămână indiferentă la dezvoltarea societății și tehnicii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Biserica dispune în acest moment de un trust media, dar acesta nu poate realiza singur sarcina misionară sau reacția de răspuns la violența limbajului bolovănos și subtilei manipulări în numele unei așa-zise modernizări spirituale. Trebuie încurajate și sprijinite, astfel, toate unitățile bisericești să dezvolte site-uri oficiale, actualizate continuu și construite în așa fel încât să devină atractive și interesante, realizând un dialog pe problemele cu care se confruntă astăzi, mai ales tinerii, construindu-se un spațiu de expresie viu și adecvat misiunii Bisericii noastre. Nu trebuie să rămânem indiferenți la aceste dezvoltări ale societății și tehnicii, Biserica trebuie să meargă acolo unde este nevoie de ea, acolo unde merg oamenii, chiar dacă este vorba de spațiul virtual”, spun reprezentanții Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Aceștia susțin că se poate ajunge, astfel, la realizarea stării de comuniune, „ca o replică față de exprimarea singulară, rețelele de socializare fiind de cele mai multe ori un refugiu pentru oameni tot mai însingurați, oameni care caută o artificială apartenență socială sau spirituală”.

Reprezentanții Mitropoliei Clujului mai spun că societatea a devenit tot mai vulnerabilă manipulării prin mass-media, mai ales din rațiuni de rating, „canalele comerciale mediatizând excesiv probleme ale Ortodoxiei care pot da o imaginea deformată Bisericii sau slujitorilor ei”.

„(…) Cu toate realizările frumoase, atât pe tărâm duhovnicesc, cât și edilitar, filantropic și cultural, se constată nevoia dinamizării activității preoților și consiliilor parohiale în multe parohii. Dinamica vieții sociale fiind una alertă nu ne putem limita la o slujire liturgică în biserică, ci trebuie să ieșim întru întâmpinarea nevoilor oamenilor. Mijloacele de misiune să fie cele adecvate vremurilor, folosindu-ne de tehnica modernă. Nu ne mai putem permite o activitate anemică”, adaugă sursa citată.

Preoții să se implice în conducerea comunităților, lăsate grupurilor de interese

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului cere preoților o implicare mai mare în conducerea comunităților locale, în condițiile în care, „după vot, comunități întregi sunt lăsate în voia bunului plac al unor grupuri de interese sau organizații de partid”.

Reprezentanții Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului spun că Biserica Ortodoxă nu poate rămâne tăcută atunci când situația socială, economică sau spirituală a poporului român „este grav afectată de lupte politice inutile și orgolii personale sau corupție”.

„Credem că este necesară o implicare mai mare a preoților în conducerea comunităților locale și oferirea de asistență la luarea unor decizii. De multe ori, după săvârșirea ritualului de vot, comunități întregi sunt lăsate în voia arbitrariului sau bunului plac al unor grupuri de interese sau organizații de partid care nu mai vor să asculte vocea poporului. Fără să facă parte din partidele politice, preoții pot și trebuie să se angajeze și să militeze pentru promovarea valorilor unei comunități, a unor proiecte comunitare esențiale și chiar a liderilor sau a unor organizații de orice fel care servesc binele comunitar în cel mai mare grad”, spun reprezentanții Mitropoliei Clujului.

Aceștia susțin că este de datoria lor „să atragă atenția opiniei publice, enoriașilor și vremelnicilor conducători atunci când cei mulți suferă din cauza celor puțini, când meritul și talentul nu sunt răsplătite cum se cuvine sau când valorile creștine nu sunt respectate”.

De asemenea, reprezentanții Sinodului Mitropolitan au subliniat că vor să aibă „relații frățești” cu Biserica Greco-Catolică, dar și cu celelelate culte religioase, în spirit ecumenic.

„Nu dorim să nedreptățim alte confesiuni sau etnii minoritare dar, în același timp, suntem conștienți că Dumnezeu ne cere să avem grijă de credincioșii ortodocși. Este clar că, în multe comunități, Biserica noastră Ortodoxă este nedreptățită de deciziile unor lideri comunitari care, personal, au o altă confesiune sau au identitate religioasă incertă, ori aparțin de alte etnii. În aceste condiții, considerăm că trebuie să luptăm pentru ca enoriașii noștri, majoritari sau nu, să-și câștige drepturi egale și decizii în conformitate cu legile în vigoare”, mai spun reprezentanții Mitropoliei.

Totodată, aceștia subliniază că Biserica Ortodoxă va trebui să se manifeste activ pentru a sprijini oameni și proiecte care corespund cu viziunea majorității privind viitorul comunității, iar „implicarea preoțimii în aceste condiții va putea fi considerată ca o formă legitimă de acțiune socială și comunitară, și nu ca implicare politică sau propagandistică”.

„În 2014 traversăm un an electoral, urmând ca, în toamnă, România să aleagă un nou președinte. Readucem în atenția opiniei publice cuvintele mitropolitului Bartolomeu, valabile și astăzi: «Fac acest apel în numele lui Dumnezeu, dar și al vostru, al tuturor, în numele păstorilor: alesul să aibă asemenea unui stetoscop inima ațintită, aplecată, lipită de inima poporului care-l va alege în această toamnă. Aș vrea să știe toată lumea că vom face reforme economice și politice, dar toate acestea nu vor avea roade dacă nu vom face o reformă morală a poporului român. Să stârpim din țară hoția și tâlhăria»”, mai arată sursa citată.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a întrunit la Mănăstirea Bârsana, în 29 iunie, și și-a însușit proiectele Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, întrunită în ședință la Cluj-Napoca pe 14 iunie.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Citește și