Preotul din Chitila, care l-a denunțat pe Oltean: Șefii din ANRP se îmbătau și vorbeau de miliardele de euro care au dispărut
„Contextul remiterii de către Rotaru Mihai numitului Oltean Ioan a sumei de 600.000 euro a fost următorul, așa cum a rezultat din declarațiile martorului (…) care sunt extrem de detaliate, deoarece a fost o persoană aflată o perioadă îndelungată în proximitatea cesionarului Rotaru Mihai, a altor membrii ai ANRP cu funcții de conducere și care erau prezențe constante la parohia acestuia din Chitila jud. Ilfova participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde îmbătau și vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 – 2011, se arată în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a lui Ioan Oltean.
Procurorii ar fi aflat de mita primită de Oltean de la Rotaru prin denunțul lui Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, unde primii doi s-ar fi întâlnit pentru remiterea banilor. Alexandrescu a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, pentru fapte de corupție legate tot de despăgubiri de la ANRP, în aprilie 2014 și eliberat condiționat în iunie anul acesta.
În referatul procurorilor se mai arată că, din declarațiile martorului menționat anterior, rezultă inclusiv faptul că între Mihai Rotaru și unul dintre vicepreședinții ANRP existau chiar discuții contradictorii și reproșuri privind de faptul că membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor acordau prioritate dosarelor unor cesionari privilegiați de la ANRP mai mult decât acordau prioritate dosarelor sale cesionate.
„Același martor a relatat faptul că a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde se îmbătau și vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 – 2011…la rândul său martorul fiind implicat în infracțiuni de corupție legate de rezolvarea unor dosare la ANRP”, au mai notat anchetatorii în referat.
Potrivit documentului, „în dovedirea întâlnirilor diverselor persoane la sediul parohiei sale martorul a pus la dispoziția autorității judiciare un suport optic ale cărei date urmează a fi exploatate”.
Martorul citat le-a spus procurorilor că „în preajma Paștelui 2010 în curtea bisericii din Chitila, Oltean Ioan a primit un sac mare de bani de la șoferul lui Rotaru Mihai …600.000 euro”.
„Acestei depoziții se adaugă declarația martorului (…) din care rezultă că Rotaru Mihai era un obișnuit al așezământului social din Chitila, iar concluzia că banii au fost dați și primiți în acel așezământ se impune în mod rezonabil, în considerarea faptului că acest loc devenise spațiul în care cei implicați în afaceri ilegale cu dosare ANRP se simțeau în siguranță și considerau că riscul descoperirii lor era mai mic, așezământul social fiind considerat «un paravan bun pentru întâlniri în care discutau lucruri legate de dosarele ANRP pe care le rezolvau»”, se mai spune în referat.
Același martor povestește că Remus Baciu, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, a scos odată un aparat să verifice dacă biroul preotului din cantina socială conține cumva microfoane pentru interceptări.
„Sub acest aspect este relevant inclusiv faptul că, uneori verificau cu aparate să se asigure că nu sunt aparate de interceptare: odată Remus Baciu a scos un aparat să verifice dacă biroul preotului din cantina socială conține cumva microfoane pentru interceptări …din toate aceste lucruri martorul înțelegând că demnitari ai ANRP rezolvau dosarele oamenilor de afaceri care cumpărau drepturi litigioase de la persoane îndreptățite sătule să aștepte în zadar rezolvarea”, se arată în referat.
Ioan Oltean a susținut că denunțul preotului din Chitila este mincinos și că el nu a fost niciodată la biserica respectivă.
„Sunt acuzat (…) ca fiind autorul a două infracțiuni: trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu, acuzația ce mi se aduce fiind formulată în exclusivitate în temeiul a două declarații ale unui preot aflat în executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declarații care se contrazic flagrant între ele și care nu sunt confirmate de nicio altă probă. Dacă o acuzație împotriva oricărei persoane poate fi susținută pe declarațiile unui denunțător aflat în stare de deținere și care își cumpără probabil libertatea sau o parte a libertății prin acele denunțuri josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator”, a spus Oltean într-un comunicat.
Omul de afaceri Mihai Rotaru, acționar la CS Universitatea Craiova, este acuzat de procurorii DNA că i-a dat mită 600.000 de euro deputatului PNL Ioan Oltean pentru a interveni la ANRP în favoarea sa. Rotaru a obținut de la ANRP o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.
Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP au făcut parte, la momentul respectiv, Crinuța Dumitrean, care era președintele instituției, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru, Marko Attila și Cătălin Teodorescu.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție cer, joi, ICCJ arestarea preventivă a deputatului Ioan Oltean, în dosarul în care este urmărit pentru fapte de corupție privind despăgubirea lui Mihai Rotaru.
Deputații au aprobat, miercuri, solicitarea DNA de încuviințare a arestării preventive a deputatului PNL Ioan Oltean.
Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, „care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP”, Crinuța Dumitrean la data respectivă, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea lui Mihai Rotaru.
„În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susțin procurorii DNA.