Prima pagină » Știri » Preotul din Constanța acuzat de trafic de etnobotanice, arestat preventiv de Judecătoria Vaslui

Preotul din Constanța acuzat de trafic de etnobotanice, arestat preventiv de Judecătoria Vaslui

Preotul de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, acuzat de trafic de etnobotanice după ce ar fi livrat astfel de substanțe liderului unei grupări de traficanți din Vaslui, a fost arestat preventiv, avocatul său susținând că preotul ducea colete cu taximetrul său fără să știe ce transportă.

Prezentat în fața instanței de către procurorii vasluieni ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), preotul Gabriel Bucică a primit, vineri, mandat de arestare preventivă din partea magistraților Judecătoriei Vaslui pentru o perioadă de 29 de zile pentru constituirea unui grup infracțional, aderare la un grup infracțional și efectuarea de operațiuni cu produse cu efecte psihoactive, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Originar din județul Vaslui și cu domiciliul în localitatea constănțeană Cumpăna, Gabriel Bucică a refuzat să facă vreo declarație în fața presei după ce a primit mandatul de arestare din partea judecătorilor vasluieni.

În schimb, avocatul preotului a afirmat că tânărul pe care-l apără este nevinovat, el căzând în plasa adevăraților traficanți.

Potrivit apărătorului lui Gabriel Bucică, acesta din urmă practica și activitatea de taximetrie în timpul liber pentru a-și spori veniturile. În aceste condiții, susține avocatul Liviu Cristescu, preotul lua cu taximetrul coletele cu etnobotanice de la niște persoane din Constanța, pe care apoi le transporta până la firmele de coletărie care făceau curse spre municipiul Vaslui.

Apărătorul lui Bucică a afirmat că acesta nu știa nimic de conținutul coletelor și că pe cei de la care le ridica îi cunoștea doar după numele mic.
Hotărârea luată, vineri, de Judecătoria Vaslui a fost atacată de avocatul lui Gabriel Bucică la Tribunalul Vaslui, recursul urmând a se judeca în cursul zilei de luni.

Preotul Gabriel Bucică, în vârstă de 32 de ani, care slujea la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, a fost reținut, joi, de procurorii vasluieni ai DIICOT, pentru trafic de etnobotanice, el făcând parte dintr-o rețea destructurată săptămâna trecută de polițiști, acțiune în urma căreia cinci persoane au fost arestate.

Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui, preotul Gabriel Bucică este acuzat că a livrat, în cursul anului 2012, mai multe colete cu etnobotanice, pe care le lua din Portul Constanța, către liderul unei rețele de comercializare a unor astfel de substanțe în municipiul Vaslui.

Ulterior, alte persoane din grupul infracțional se ocupau de distribuirea etnobotanicelor, contracost, în rândul tinerilor din municipiul Vaslui, inclusiv liceeni.

Potrivit anchetatorilor, preotul făcea parte dintr-o rețea destructurată în cursul săptămânii trecute de către procurorii vasluieni ai DIICOT, acțiune în urma căreia cinci tineri cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani, patru din Vaslui și unul din Republica Moldova, au fost arestați preventiv pentru 19 zile de către magistrații Tribunalului Vaslui.

Ei sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional, aderare la un grup infracțional și efectuarea de operațiuni cu produse cu efecte psihoactive. În urma perchezițiilor făcute la locuințele lor, polițiștii au confiscate 675 pliculețe cu substanțe etnobotanice, care ar fi urmat să fie vândute pe piața vasluiană cu 10 lei bucata.

Preotul de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța reținut pentru trafic de etnobotanice după ce ar fi livrat colete cu astfel de substanțe liderului unei grupări de traficanți a fost suspendat din funcție de către Arhiepiscopia Tomisului.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri dimineață, de Arhiepiscopia Tomisului, decizia de suspendare a preotului Gabriel Bucică a fost luată în urma acuzațiilor pe care procurorii DIICOT Vaslui i le aduc acestuia.

„În funcție de derularea anchetei și de dovedirea implicării sale în aceste ilegalități de care este acuzat, Bucică Gabriel va fi deferit Consistoriului Eparhial cu propunerea caterisirii (conform dreptului canonic bisericesc, caterisirea înseamnă luarea tuturor drepturilor de a sluji vreo lucrare sfințitoare a Bisericii și trecerea vinovatului în rândul mirenilor). Ne exprimăm convingerea că instituțiile statului vor face lumină în acest caz deosebit de grav”, se arată în comunicat.

Citește și