Presa britanică: Românilor li se cere șpagă la granița cu Ungaria. Cum sunt învățați imigranții să falsifice documente pentru a primi ajutoare sociale în Anglia
Un grup de români plecați să muncească în Anglia a fost oprit la graniță în Ungaria, unde li s-ar fi cerut 300 de euro pentru a fi lăsați să treacă, scrie Daily Mail. Călătorii s-au conformat și au plătit șpaga, în condițiile în care biletul dus i-a costat în jur de 100 de euro.
Practica, spune sursa, este una comună în rândul grănicerilor unguri care ar amenința că țin autocarele și 12 ore la graniță dacă nu primesc șpagă.
„Se întâmplă mereu. Văd că suntem români și au undă verde să ne jupoaie”, le-a spus un șofer jurnaliștilor britanici.
„Dacă nu plăteam, ar fi deschis fiecare bagaj, ar fi cercetat fiecare document și ar fi confiscat orice. E corupție, dar plătim pentru că trebuie”, a adăugat el.
Pasagerii obișnuiți să călătorească 2.000 de kilometri prin șase state spun că s-au obișnuit cu această practică.
„Se întâmplă pentru că suntem români. Simplu”, este de părere Alex Prodan, un român de 37 de ani care administrează de doi ani o companie de menaj în Marea Britanie. „E treaba cu țiganii. Vii din România, deci ești rom și nu ești de încredere. Nu îi condamn pe englezi că vor să îi țină departe pe cei care vor să fure, dar toți oamenii din acest autocar vor să lucreze pentru a-și face un trai”, a mai comentat Prodan.
Maria Varga, o tânără de 31 de ani din Constanța, le-a explicat jurnaliștilor străini că românii vin să lucreze de nevoie în Marea Britanie. Cei mai mulți pleacă de acasă pentru a asigura o viață decentă familiei rămase în urmă, nu pentru a beneficia de ajutoarele sociale de acolo.
„Toți oamenii din acest autocar vor să lucreze, nu să
O agenție bulgară îi învață pe noii veniți cum să obțină ajutoarele sociale
Pe de altă parte, în Marea Britanie au început să se deschidă tot mai multe agenții care îi învață pe imigranți cum să obțină diferite ajutoare sociale.
O astfel de agenție, condusă de un om de afaceri din Bulgaria, i-a propus unui reporter sub acoperire de la Daily Mail să falsifice documente pentru a obține asigrările sociale.
Maria, o tânără de 25 de ani din Bulgaria, s-a dus la agenția de consultanță Premium Advice 4 U (în traducere liberă, „sfaturi premium pentru tine”) pentru a afla ce ajutoare ar putea obține. Tânăra a pretins că este în Marea Britanie de două luni și că a lucrat ca menajeră în această perioadă.
Angajatele agenției i-au oferit informații corecte cu privire la modul în care se acordă beneficiile, precum și despre pașii pe care trebuie să-i facă. Ele au informat-o că va avea nevoie de recomandări pentru a dovedi că a lucrat în această perioadă, după care s-au oferit să declare că tânăra le-ar fi curățat casa, în cazul în care autorităților vor verifica dosarul.
„Îți putem da recomandări și dacă (autoritățile n.r.) sună, ne vor suna pe noi să confirme”, i-au explicat consultantele, asigurând-o că totul este legal.
Contactat ulterior, Hristo Trifonov, directorul agenției, a precizat că angajatele sale i-ar fi propus reporterului sub acoperire să le și curețe locuința pentru a-i oferi recomandările de care avea nevoie.