Presa internațională despre referendumul din România

Publicat: 15 02. 2012, 09:34
Actualizat: 10 06. 2012, 12:59

Presa internațională de sâmbătă relatează despre referendumul din România, mai multe agenții de presă străine apreciind că președintele suspendat Traian Băsescu are șanse să rămână în funcție. 

Agenția Reuters afirmă că românii au început să voteze sâmbătă în referendumul care l-ar putea menține pe "președintele reformist Traian Băsescu în funcție, oferindu-i un mandat popular pentru a revigora cruciada sa anticorupție".

"Corupția este endemică în țara fostă comunistă de la Marea Neagră, care s-a alăturat Uniunii Europene în ianuarie, cu premisa că va continua să lupte împotriva corupției. Dar la scurt timp după intrarea în UE, acestea s-au oprit, iar aliații lui Băsescu din Guvern, cum erau ministrul Justiției Monica Macovei și ministrul de Interne Vasile Blaga, au fost demiși de premierul Călin Popescu Tăriceanu", afirmă Reuters. Agenția citează diplomați care afirmă că Bruxelles-ul ar urma să critice guvernul în raportul din iunie, dar și alții care afirmă că România riscă sancțiuni care vor reduce ajutoarele din partea UE. "Unii încep să creadă că am admis România prea repede, pentru că acum nu mai are nici un stimulent să continue reformele", a declarat un înalt oficial de la Bruxelles.

La rândul său, agenția France Presse afirmă că, la mai puțin de cinci luni după intrarea în UE, România votează, dar nu pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European, cum fusese programat inițial, ci într-un referendum privind destiturea președintelui suspendat. "În cazul unei majorități a răspunsurilor negative (la întrebarea înscrisă pe buletinele de vot – n.red.), ipoteza cea mai probabilă, conform analiștilor, Băsescu își va relua funcția ocupată de la alegerile din decembrie 2004 și din care a fost suspendat prin votul Parlamentului (322 voturi pentru, 108 împotrivă, 10 abțineri) în data de 19 aprilie, sub acuzația de «încălcare a Constituției»", afirmă AFP.

Associated Press apreciază că Băsescu, fost căpitan de navă și primar al Bucureștiului, va câștiga probabil fără probleme referendumul, citând sondajele de opinie care indică faptul că mai mult de 70 la sută dintre români se opun destituirii acestuia. Agenția reamintește că actuala criză politică a început printr-un conflict între Băsescu și premierul Tăriceanu, fostul său aliat, care a demis mai mulți miniștri considerați apropiați de Băsescu, inclusiv pe ministrul reformist al Justiției, Monica Macovei.

"Băsescu, cunoscut pentru stilul său direct, a intrat în conflict și cu parlamentarii, pe care i-a acuzat că elaborează legi pentru interese speciale. Luna trecută, cinci partide de guvernământ și de opoziție au ignorat o decizie judecătorească, potrivit căreia Băsescu nu a făcut abuz de prerogativele sale, și au votat în Parlament suspendarea acestuia, acuzându-l de încălcare a Constituției", adaugă AP.

Agenția adaugă că Uniunea Europeană a urmărit cu nervozitate disputele politice care riscă să încetinească reforme esențiale, cum sunt cele anticorupție și cele de sporire a eficienței sistemului de justiție.

Despre referendumul de sâmbătă relatează și agenția Xinhua, dar și Prensa Latina ("Președintele român – să rămână sau să nu rămână), precum și Belga.

BBC reamintește că Băsescu se află într-o luptă de durată pentru putere cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, dar apreciază că este de așteptat ca rata de participare la vot să fie ridicată, iar Băsescu să obțină sprijinul necesar pentru a-și păstra funcția. Campania a fost dură și a polarizat electoratul, iar apelurile la reținere au fost ignorate, adaugă BBC, citând și avertismentul de vineri al ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, care a afirmat că răbdarea Europei față de România este limitată și că, după referendum, politicienii trebuie să pună capăt confruntărilor și să revină la lucru.

BBC apreciază că referendumul ar putea să nu pună capăt crizei și că, în cazul unei victorii a președintelui, acesta se va confrunta în continuare cu opozanții din Parlament, care controlează și guvernul.

Euronews afirmă că Băsescu a fost suspendat de Parlament, el susținând că acesta a acționat pentru a-l împiedica să continue măsurile anticorupție și alte reforme, esențiale în confromitate cu termenii aderării la UE. "Una dintre cele mai puternice voci împotriva sa îi aparține fostului președinte Ion Iliescu, investigat conform noilor măsuri pentru venirea minerilor la București în 1990, soldată cu moartea a șase persoane", adaugă Euronews. "Rezultatul este urmărit și la Bruxelles, unde oficialii și-au exprimat nemulțumirea că un nou membru UE trece prin astfel de probleme interne", precizează postul de televiziune.

La rândul său, Le Figaro publică un material amplu despre referendumul din România. "Dacă nu este o tentativă de lovitură de stat, atunci seamănă cu una", apreciază ziarul francez, adăugând că împotriva lui Băsescu au fost formulate 18 capete de acuzare, dar nu a fost adusă nici o dovadă împotriva sa. (Mediafax)