Presa internațională, despre suspendarea președintelui Traian Băsescu: „Democrație sau demagogie?”. „Cea mai recentă rundă a unei lupte feroce pentru putere”
Presa internațională scrie pe larg despre procedurile de suspendare a președintelui Traian Băsescu, precum și despre conflictul dintre președintele Băsescu și premierul Victor Ponta.
„Cea mai recentă rundă a unei lupte feroce pentru putere”, „Democrație sau demagogie?”, „Președintele României acuză Guvernul de acapararea puterii” sau „Lupta pentru putere în România atinge un nivel maxim” sunt doar câteva dintre titlurile din presa internațională care comentează în aceste zile situația din România.
CNN, despre situația din România
Guvernul de stânga din România a început miercuri procedurile de suspendare a președintelui Traian Băsescu, după ce coaliția de guvernământ l-a acuzat pe acesta de încălcarea Constituției și depășirea atribuțiilor funcției sale, relevă CNN, în pagina sa electronică.
Coaliția de guvernământ deține o majoritate confortabilă în Parlament, iar în cazul în care președintele Băsescu va fi suspendat, autoritățile ar putea organiza un referendum în termen de 30 de zile, în care să se decidă dacă președintele ar trebui să rămână în funcție.
Pe parcursul suspendării, liderul Partidului Național Liberal, Crin Antonescu, care este, de asemenea, președinte al Senatului, și-ar putea asuma președinția interimară.
Alianța de guvernare a adoptat în această săptămână o lege pentru a face mai ușoară suspendarea lui Traian Băsescu.
În plus, primul minstru i-a acuzat pe unii dintre judecătorii Curții Constituționale de părtinire politică și de incompatibilitate, sugerând ca aceștia să fie înlocuiți, mai scrie CNN.
CNN amintește și de demiterea președinților celor două camere ale Parlamentului și înlocuirea lor cu politicieni apropiați premierului, precum și de schimbarea Avocatului Poporului care de asemenea a fost acuzat de părtinire politică, în locul lui fiind numit Valer Dorneanu, un fost membru social-democrat al Parlamentului.
Traian Băsescu a declarat marți reporterilor că situația actuală poate fi comparată cu revoltele minerilor care au avut loc în România în iunie 1990.
CNN face referire și la remarcile ambasadorului SUA în România, Mark Gitenstein, care s-a declarat „profund îngrijorat” de faptul că independența instituțiilor democratice ale statului a fost pusă în pericol.
Guvernul României a devenit ținta criticilor internaționale după ce primul ministru a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat, CNN precizând că Victor Ponta a respins acuzația, calificând-o drept un atac politic venit din partea lui Traian Băsescu.
În final, autorul articolului – Liliana Ciobanu – menționează și scandalul privind dreptul de a reprezenta România la reuniunea de luna trecută a Consiliului European de la Bruxelles. Ponta a primit votul Parlamentului pentru a merge la Bruxelles, dar Curtea Constituțională a decis că președintele a avut dreptul să participe la eveniment. În final, primul ministru a ignorat decizia instanței și a mers la reuniunea de la Bruxelles, mai scrie CNN.
Reuters: „Președintele României acuză Guvernul de acapararea puterii”
Și Reuters acordă atenție procedurii de destituire din funcție a președintelui Traian Băsescu, principalele agenții de presă relatând joi și vineri acuzațiile lansate de acesta la adresa Guvernului și despre mitingurile din București.
„Președintele României acuză Guvernul de acapararea puterii”, scrie Reuters într-un material preluat de filialele agenției din Marea Britanie, Canada și Africa și în paginile electronice a numeroase publicații, inclusiv swissinfo.ch, Malaysia Star sau Pakistan Daily, în timp ce AP titrează într-o analiză că „Președintele României îi acuză pe parlamentari că încearcă să îl suspende pentru a submina sistemul judiciar”, material preluat în edițiile electronice ale unor publicații ca Montreal Gazette, The Province, Canada.com, Edmonton Journal, Windsor Star, scrie Mediafax.
Potrivit Reuters, amenințarea suspendării face parte dintr-o „confruntare mai amplă care a paralizat procesul legislativ” și a ridicat îndoieli cu privire la abilitatea României de a respecta termenii unui împrumut de la FMI în valoare de cinci miliarde de euro, după efectele pe care le-a avut asupra monedei, sporind costurile de finanțare a datoriei.
Agenția mai notează că PDL a modificat legea referendumului la precedenta încercare de suspendare a lui Băsescu, în 2007.
„Probabil că Băsescu va pierde referendumul și funcția, dacă noile prevederi (propuse în aceste zile de către USL) sunt aprobate, dar va supraviețui (procedurilor de suspendare în curs) dacă pragul (referendumului) este menținut”, comentează agenția.
AP: „Lupta pentru putere în România atinge un nivel maxim”
AP îl citează pe președintele român Traian Băsescu, care afirmă că încercarea Guvernului de a-l suspenda reprezintă un „complot” ce vizează „subminarea” eforturile pe care le-a depus pentru „curățarea” sistemului judiciar, menit să distragă atenția de la acuzațiile că premierul Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat. Din contră, coaliția la putere susține că Băsescu și-a depășit atribuțiile și a interferat în sistem după realegerea sa, în 2009, anunțând un vot în vederea suspendării vineri.
Agenția mai notează că unii critici ai președintelui afirmă că apropiați ai lui Băsescu sunt „protejați” de unele proceduri judiciare, iar DNA, creat de când este șef al statului, este plin de aliați politici de-ai săi.
„Lupta pentru putere în România atinge un nivel maxim, premierul efectuând pași în direcția înlăturării președintelui”, comentează Bloomberg în pagina electronică, anunțând de asemenea că Guvernul schimbă legea referendumului, pentru a facilita suspendarea șefului statului. Într-un alt material, Bloomberg informează despre mitingurile de pe străzile Bucureștilor, cu o zi înainte de votul în Parlament asupra suspendării lui Traian Băsescu.
Irish Times: „Cea mai recentă rundă a unei lupte feroce pentru putere”
Protestatarii au agitat postere în care apăreau premierul Victor Ponta și noul președinte al Senatului Crin Antonescu, purtând uniforme de polițiști, joi, la o demonstrație antiguvernamentală, scrie Irish Times în ediția online. Pe poster se putea citi „Uniunea Stalinist Leninistă”, o aluzie la sigla Uniunii Social-Liberale (USL, centru-stânga), aflată la putere.
Publicația irlandeză subliniază că Traian Băsescu se confruntă vineri cu un vot în vederea suspendării în Parlament, cea mai recentă „rundă a unei lupte feroce pentru putere” pe care o poartă cu premierul Victor Ponta. Aceasta a „alarmat” Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite și a alimentat unele „temeri pentru democrația țării”, comentează ziarul.
Euronews: Președintele are mai degrabă un rol „ceremonial”
Președintele României, care are un rol mai degrabă „ceremonial”, a răspuns loviturilor Guvernului care încearcă să îl suspende, comentează Euronews în pagina electronică. Traian Băsescu, acuzat de coaliția de centru-stânga de încălcarea Constituției și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor, le-a spus parlamentarilor că este victima a ceea ce a numit „pariul” Guvernului de a prelua controlul asupra sistemului judiciar și altor instituții ale statului, adaugă postul, notând că amenințarea suspendării face parte dintr-o confruntare politică mai amplă.
The Economist: „Democrație sau demagogie?”
„Democrație sau demagogie?” se întreabă The Economist într-un comentariu în ediția electronică de joi. „Cine spune că politicienii nu își merită salariile? Clasa politică a României poate că nu este ea prea iubită de popor, dar nimeni nu poate să-i acuze (pe membrii acesteia) de lipsă de energie și ingeniozitate”, subliniază prestigioasa publicație.