Prima pagină » Știri » Presa internațională scrie despre decizia Curții Constituționale în cazul revocării lui Kovesi

Presa internațională scrie despre decizia Curții Constituționale în cazul revocării lui Kovesi

Presa internațională scrie despre decizia Curții Constituționale în cazul revocării lui Kovesi. Citiți principalele titluri...

„Curtea Constituțională a României cere președintelui revocarea procurorului anticorupție”, titrează agenția de știri Reuters.

„Încă de când Laura Codruța Kovesi a preluat funcția de procuror-șef al agenției DNA în 2013, cazurile de condamnare au crescut substanțial, fiind lăudată de Bruxelles, care monitorizează situația sistemului justiției în România”, comentează jurnaliștii de la Reuters.

Agenția menționază că, potrivit deciziei Curții Constituționale, președintele nu are dreptul de a se opune unei cereri de revocare, inițiată legal de un ministru de justiție. Reuters mai relatează că mai multe sondaje de opinie arată că românii au mai multă încredere în agenția DNA decât în Guvern sau Parlament

Site-ul Politico.eu relatează că miercuri, Curtea Constituțională i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să demită procurorul anticorupție, Laura Codruța Kovesi, pe care o descrie ca fiind „o figură principală în lupta anticorupție împotriva unor politicieni de rang înalt”.

Publicația menționează că decizia a fost susținută de șase din nouă judecători, în timp ce cotidianul New York Times afirmă că decizia fost luată într-o încercare de a pune capăt conflictului instituțional între președinție și Guvern.

„Sub conducerea ei, agenția DNA a condamnat cu succes mai mulți deputați, miniștri și alți oficiali de rang înalt pentru mită, fraudă, abuz de putere și alte infracțiuni”, adăugă jurnaliștii de la The New York Times. „Revocarea lui Kovesi reprezintă O LOVITURĂ pentru agenție, respectată de cetățenii români, de Uniunea Europeană și de Statele Unite. Curtea Constituțională își va argumenta decizia joi”.

„Kovesi se află în centrul unei crize politice în România înca de la alegerile din decembrie 2016, din cauza mai multor cazuri de corupție în care sunt implicați politicieni români, inclusiv liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea”, relatează New York Times.

 

Citește și