Prima pagină » Știri » Presa italiană despre muncitorii români, veniți în Italia cu autocarele: ”Există suspiciunea că, în realitate, companiile de transport au schimbat ruta pentru a evita controalele”

Presa italiană despre muncitorii români, veniți în Italia cu autocarele: ”Există suspiciunea că, în realitate, companiile de transport au schimbat ruta pentru a evita controalele”

Presa italiană despre muncitorii români, veniți în Italia cu autocarele: ”Există suspiciunea că, în realitate, companiile de transport au schimbat ruta pentru a evita controalele”

Presa italiană a scris recent despre românii care încearcă să evite controalele epidemiologice, având teamă de a nu fi carantinati 14 zile, în urmă verificării a autocarelor care ajung din România,  presupunând că există o înțelegere între aceștia și companiile de transport. 

Corriere Della Sera: ”Există și alte modalități de a ajunge în capitala Italiei, mai puțin controlate”

„Autogara Tiburtina nu este singurul terminal de autobuze care vin din România. Există și alte modalități de a ajunge în capitala Italiei, mai puțin controlate”, scrie Corriere Della Sera. Sâmbătă dimineață, un singur autocar a sosit la Tiburtina din România, vineri altul. Nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmpla înainte de epidemia de COVID-19, când zilnic plecau și soseau numeroase curse din și spre Europa Centrală, țările din Europa de Est și chiar Africa de Nord. „ Legăturile cu Bulgaria și Ucraina sunt acum suspendate, iar cele cu România sunt, de asemenea, reduse drastic. Comunitatea românească este cea mai numeroasă dintre cele străine prezente la Roma. Ce se întâmplă, în afară de o reducere normală a curselor din cauza virusului?”, potrivit Radio Europa Liberă.

Presă italiană scrie că există și alte modalități de a ajunge din Europa de Est în Italia și este dificil de trasat toate deplasările, iar pentru a  ocoli controalele, unii aleg să coboare la ultimele stații de autobuz înainte de Roma și, apoi, să schimbe mijloacele de transport pentru ultima porțiune a traseului. O altă posibilitate de a ajunge din București sau din Transilvania la Roma se poate face schimbarea mijlocului prin  Trieste, Veneția sau Padova, iar  la terminalul Anagnina, care transportă pachete, dar și persoane, controlul este greu de verificat.

Il Messaggero  notează că există posibilitatea ca companiile de transport de pasageri să fi ajuns la un acord cu călătorii din Europa de Est, citând un cadru medical, astfel încât rutele pe care se desfășoară controale să fie evitate, posibilitate demonstrată de faptul că autocarele din România ajung goale la ultima stație, unde sunt așteptate de echipele de control, gata să-i testeze.

Il Messaggero: ”Există suspiciunea că, în realitate, companiile de transport de pasageri au ajuns la un acord cu clienții lor şi au schimbat ruta pentru a evita controalele”

„În urma cazurilor de contagiune între îngrijitorii și lucrătorii casnici care s-au întors în Italia, personalul sistemului regional de sănătate s-a alertat încă de joia trecută, făcând teste serologice tuturor celor care au ajuns la Roma din țările din Europa de Est. În acest moment, există suspiciunea că, în realitate, companiile de transport de pasageri au ajuns la un acord cu clienții lor şi au schimbat ruta pentru a evita controalele”.

Il Giornale scrie că romanii evita controalele si coboară inainte de statiile in care este amplasat personal epidemiologic.

„Este posibil ca unele persoane să coboare mai devreme sau mai târziu, pentru a evita testele, ajungând la Roma cu alte mijloace? Există o zicală care spune că e păcat să gândeşti urât, însă de multe ori ghiceşti despre ce e vorba. Și îmi pare rău, pentru că în ultimele zile am avut o colaborare deosebită cu ambasada și cu comunitatea României din Italia”.

Motivul pentru care românii și bulgarii evita să fie carantinati este faptul că doresc să înceapă să lucreze mai repede

„Se pare că mulți se tem că ar trebui să rămână în carantină. Mai ales pentru că pasagerii din România și Bulgaria care ajung la stația Tiburtina sunt înregistrați și primesc o foaie cu o solicitare de izolare timp de 14 zile, pentru a se evita posibila răspândire a coronavirusului. Ceea ce înseamnă că nu pot începe să lucreze mai devreme de două săptămâni. Iată de ce unii dintre ei preferă să coboare înainte și să ajungă în capitală în alt mod”, mai scrie cotidianujl Il Giornale.

 

Citește și