Prima pagină » Știri » Presat de PNL, ministrul Stroe reduce sancțiunile din noul Cod Rutier. Amenda maximă va fi de 9.600 de lei

Presat de PNL, ministrul Stroe reduce sancțiunile din noul Cod Rutier. Amenda maximă va fi de 9.600 de lei

Ministerul de Interne a decis...

Ministerul de Interne revine asupra proiectului noului Cod Rutier, înaintând în dezbatere publică o formă revizuită a textului în care amenda maximă scade de la 16.000 de lei la 9.600 de lei, iar posibilitatea suspendării permisului este limitată la 2 ani în loc de 5.
Noua variantă a Codului Rutier a fost postată pe site-ul Ministerului de Interne vineri seara, la câteva ore după ce ministrul Radu Stroe a fost încolțit de colegii de partid într-o ședință a conducerii PNL, iar Crin Antonescu a anunțat decizia politică de a amâna cu cel puțin două săptămâni intrarea în Guvern a textului, pentru aprobare prin ordonanță de urgență.

NOUL TEXT AL CODULUI RUTIER

În forma revizuită a proiectului, după protestele transportatorilor, amenda maximă ar urma să fie de 120 de puncte, adică de 9.600 de lei la actuala valoare, iar perioada de suspendare a permisului de conducere de doi ani. Ministerul de Interne, cel care inițiază ordonanța în Guvern, menține însă prevederea ca suspendarea dreptului de a conduce pe perioadă nedeterminată să existe, ca decizie a instanței, „dacă nu a fost achitată amenda aplicată și nu există posibilitatea executării silite”.

Amenzile din noul Cod Rutier

Lipsa centurii de siguranță în mașină sau a căștii pe motocicletă sau pe scuter este considerată contravenție și se va sancționa cu 4-5 puncte amendă, adică între 320 și 400 de lei la valoarea actuală de 80 de lei pentru un punct de amendă.

Trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime, încălcarea regulilor de depășire în trafic și neacordarea priorității, atât pentru vehicule, cât și pentru pietoni, se va sancționa cu 6 până la 8 puncte de amendă, respectiv cu 480-640 de lei.

În situația în care ca urmare a trecerii pe roșu, a nerespectării priorității sau a depășirii neregulamentare s-a produs un accident în care s-a avariat un vehicul sau au existat orice fel de pagube materiale, amenda crește la 9-20 de puncte, variind între 720 de lei și 1600 de lei. Aceleași amenzi se vor aplica și pentru depășirea cu 51 până la 60 de km/h inclusiv a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

Cu amenzi de 21 până la 50 de puncte (de la 1680 până la 4000 de lei), dar și cu suspendarea permisului pentru 180 de zile se vor sancționa neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele luminoase sunt în funcțiune, precum și nerespectarea indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fară bariere însoțite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată.
În aceeași categorie vor intra conducerea pe autostradă pe sensul greșit, depășirea vitezei cu mai mult de 60 km/h, conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar și conducerea sub influența alcoolului în situația în care nu întruneste elementele încadrării în categoria infracțiunilor.

Când se va suspenda permisul de conducere

Ministerul face un pas înapoi și în privința perioadelor de suspendare a permisului auto. Astfel, un șofer va rămâne fără permis timp de un an „în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru regula de circulaţie iÌ‚ncălcată, atunci caÌ‚nd instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neiÌ‚nceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, iÌ‚ncetarea urmăririi penale, achitarea, ori iÌ‚ncetarea procesului penal, pentru una din următoarele situaţii: lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea iÌ‚n mişcare a acţiunii penale, a fost retrasă plângerea prealabilă ori părţile s-au iÌ‚mpăcat ori a fost iÌ‚nlocuită răspunderea penală”.

Potrivit proiectului noului Cod Rutier, permisul se suspendă timp de doi ani „în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat vătămarea corporală sau decesul unei persoane dacă norma de circulaţie iÌ‚ncălcată este conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul, conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii iÌ‚n sens opus celui iÌ‚n care se desfăşoară iÌ‚n mod normal circulaţia sau iÌ‚n care se desfăşoară iÌ‚n mod normal depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus sau nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, atunci caÌ‚nd instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neiÌ‚nceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, iÌ‚ncetarea urmăririi penale, achitarea, ori iÌ‚ncetarea procesului penal, pentru una din următoarele situaţii: lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea iÌ‚n mişcare a acţiunii penale, a fost retrasă pliÌ‚ngerea prealabilă ori părţile s-au iÌ‚mpăcat ori a fost iÌ‚nlocuită răspunderea penală”.

Centura de siguranță, obligatorie și pentru copii

În situația suspendării permisului pentru mai mult de 3 ani succesivi, șoferii sunt obligați să-și refacă dosarul medical și să reia examenul teoretic și practic.

Între obligațiile șoferilor este inclusă și asigurarea că minorii transportați în mașină poartă centură de siguranță sau sunt așezați în scaune speciale omologate.

IÌ‚n cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, ordonanța obligă noul proprietar „să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate şi emiterea unui nou certificat de iÌ‚nmatriculare iÌ‚n termen de 60 de zile de la data dobaÌ‚ndirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.”

Citește și