Președinte AEP: Avem solicitări de înființare a 100 de secții de votare în Germania și 46 în Austria
This browser does not support the video element.
„Avem în Austria cerere pentru 46 de secții de votare. Sunt state să știți în acest moment care nu mai creează posibilitatea statului român de a înființa secții de votare și se opune cu vehemență de a înființa secții de votare în afara misiunilor diplomatice cât avem state care spun că nici măcar în cadrul și în interiorul misiunilor diplomatice să nu mai fi înființate.(…) Am primit deja și primim în continuare solicitări de înființare de secții de votare în străinătate de la misiunile diplomatice care deja au avut consultare publică cu cetățenii din statele gazdă”, a declarat, miercuri, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Constantin Buică.
Acesta a declarat că pentru crearea secțiilor de votare în afara țării, condiția este preînregistrarea alegătorilor pe platforma online a AEP. De asemenea, au existat solicitări și în Germania pentru a crea 100 de secții de vot pentru prezidențiale.
„Baza trebuie să fie preînregistrarea pentru a crea secții de votare, pentru că la nivelul consultărilor se întâlnesc 100-200 de cetățeni. Avem un stat în care s-a cerut unei misiuni diplomatice înființarea a 100 de secții de votare, respectiv în Germania. Are o evidență civică dar nu este o evidență cu nume prenume și CNP. Rugăm cetățenii, chiar dacă participă la aceste întâlniri, să se preînregistreze. O pot face exact așa cum susțin o petiție online, intră pe platforma online AEP, se preînregistrează, dau copy actului de identitate și se preînregistrează pentru a înființa secțiile de votare. Potrivit legii este nevoie în principal de preînregistrare pentru a ști cu certitudine că cetățenii își doresc. Cei 100 nu pot vorbi în numele, ca în cazul Germania 263.000. Dacă vom avea nu 263.000, ci 500.000 de cetățeni înregistrați, să voteze în Germania, cu atât mai bine vom putea crea o secție de votare”, a afirmat Buică.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea în materie electorală, prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidențiale este extins la trei zile, a anunțat șeful statului. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondență și votul electronic.
Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit o paltformă online unde românii din Diaspora se pot preînregistra și opta pentru votul la secție sau prin corespondență, la alegerile prezidențiale din toamnă.