Prima pagină » Știri » Președintele Academiei Române, despre PLANUL DOMNULUI pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Cine nu este CREȘTIN, în viziunea lui Ioan-Aurel Pop

Președintele Academiei Române, despre PLANUL DOMNULUI pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Cine nu este CREȘTIN, în viziunea lui Ioan-Aurel Pop

Președintele Academiei Române, despre PLANUL DOMNULUI pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Cine nu este CREȘTIN, în viziunea lui Ioan-Aurel Pop
Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, spune despre Catedrala Mântuirii Neamului că, în contextul Centenarului Marii Uniri, noua construcție "preamărește Ortodoxia", iar "acum se va fi împlinit sorocul sacrificiilor noastre". Pop spune că oricine pune în opoziție catedrala față de alte instituții publice NU este creștin.

Potrivit istoricului din fruntea Academiei, „Românii sunt astăzi, conform canoanelor Marii Biserici aflate încă în vigoare, al doilea popor ortodox ca mărime din lume, după poporul rus”.

Istoricul Ioan-Aurel Pop declară, într-un interviu acordat publicației Lumina, că ridicarea catedralei este modul ideal prin care Centenarul Unirii capătă sens: „La un secol de la Marea Unire, la aproape un secol de la ridicarea la rang de Patriarhie (în 1925) și la aproape un secol și jumătate de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, construirea Catedralei Naționale încununează o întreagă lucrare a poporului român asupra lui însuși (cum ar fi spus Nicolae Bălcescu) și ne așază în rând cu lumea„.

Planul Domnului a fost acesta: să izbutim marea lucrare în Anul Centenarului Marii Uniri, ca să putem, peste alte centenare de la înfăptuirea actului sublim din 1918, să dovedim vrednicia unui popor creștin situat la Dunăre și în Carpați. Noi, românii, suntem nărăviți să ne autoflagelăm și să ne nimicnicim singuri, dar Domnul nu ne lasă, atunci când se cuvine să fie așa, să ne pierdem cumpătul și ne conduce și spre gesturi de glorie„, mai spune Ioan-Aurel Pop.

În interviul acordat ziarului Patriarhiei Române, Ioan-Aurel Pop răspunde și criticilor proiectului și afirmă că oricine pune în opoziție catedrala față de alte instituții publice nu este creștin:

„Cei care contrapun catedrala altor construcții (instituții) nu sunt creștini și nu știu că cea mai înaltă școală și cea mai trainică sănătate nu sunt cele ale trupului, ci ale sufletului. Vindecarea odras­lelor umane de ignoranța minții (întunecimea) și de bolile trupești (suferința fizică) nu se face numai în școlile instituționalizate de stat sau numai în spitalele slujite de medici, ci și în biserici. Chiar și filosofii greci precreștini știau că vindecarea trupului fără lucrarea asupra sufletului este înșelătoare, neputincioasă și sortită eșecului. Nu din pricina catedralei nu avem noi școli și spitale destule, ci din alte pricini.

Ba, aș spune că nu lipsa de școli și spitale este necazul nostru cel mare acum, ci golirea lor de profesori, de elevi suficienți și de medici. Iar neștiința de carte, abandonul școlar, analfabetismul funcțional, plecarea medicilor și asistenților medicali peste mări și țări nu se datorează prea multor biserici și nici credinței prea arzătoare”, declară președintele Academiei Române.

 

 

Cheltuieli de 110 milioane EURO

Catedrala Mânturii Neamului este construită în proporție de 95%, în ceea ce privește stadiul „la roșu”, însă, potrivit Patriarhiei Române, cea mai mare biserică din România mai are mult până să fie finalizată. Până în acest moment s-au cheltuit 110 milioane de euro.

Într-un răspuns la solicitarea Mediafax, Patriarhia Română evaluează că până în prezent, pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltutită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA.

„Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”, precizează reprezentanții Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate, Catedrala este finalizată în proporție de 95%, în stadiul „la roșu”.

Din stadiul I, «catedrala la roșu», lucrările sunt finalizate în proporție de 95 %. Lucrările pe șantierul Catedralei sunt foarte avansate, lucrându-se intens la finalizarea altarului, dar și la cota + 91 m, în zona turlei principale, precum și în zonele celorlalte turle. Concomitent, se efectuează laborioasa operațiune de punere în funcțiune a clopotelor și finul reglaj al acestora. Recent a fost montată structura metalică a acoperișului turlei clopotnițe”, explică reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă.

Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, mai declară, pentru Mediafax, reprezentanții BOR.

 

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele
Autor