Președintele Agenției Domeniilor Statului (ADS), Dan Mogoș, a fost pus sub urmărire penală de anchetatorii DNA, care îl acuză de instigare la abuz în serviciu a funcționarilor din subordinea sa, după ce le-a cerut acestora să încalce legea în favoarea unor firme private, anunță DNA.
Procurorii anticorupție au dispus începerea urmăririi penale față de Dan Ștefan Lucian Mogoș, președinte al ADS pe care îl acuză de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, în dosarul în care opt persoane, printre care doi șefi din ADS și președintele Agrostar, sunt urmărite penal pentru fapte de corupție.
Anchetatorii notează, în rezoluția de începere a urmăririi penale, că în perioada ianuarie – octombrie 2013, învinuiții Dan Mogoș, în exercitarea funcției de președinte al ADS, și Lucian Relu Vicențiu Cuc, în calitate de director al Direcției strategie, managementul datelor și activităților din cadrul ADS, au instigat funcționarii din subordinea acestora cu atribuții în domeniul achizițiilor publice să încalce dispozițiile legale pentru favorizarea unor firme private, finalizate cu încheierea de contracte care prejudiciau bugetul instituției.
Totodată, notează procurorii, învinuiții au făcut presiuni cu amenințarea demiterii din funcție a funcționarilor din subordine, pentru ca aceștia să nu respecte procedurile legale de achiziție și să accepte încheierea contractelor în condiții păguboase pentru ADS.
În baza aceleiași rezoluții infracționale, cei doi învinuiți, au modificat programul anual de achiziții publice pe 2013 al ADS cu încălcarea bugetului de venituri și cheltuieli (BVC) prin realocări de fonduri de la repere necesare și utile companiei la altele nejustificate.
În perioada iunie-octombrie 2013, arată DNA, învinuitul Ștefan Niculae, în calitate de președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii Conexe Agrostar s-a asociat cu Ilie Cristian Sandu, Dragoș Ștefăniță Gheorghiu, Todea Ioan Florin, Alexandru Bolla și Bogdan Rădulescu în vederea săvârșirii unei infracțiuni de șantaj împotriva unei persoane din cadrul Agrostar.
Scopul șantajului, arată procurorii DNA, era acela ca învinuitul Niculae să preia controlul patrimonial al Agrostar.
Fostul președinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Dan Mogoș, a declarat, marți, după ce a stat aproximativ 20 de minute în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că a fost „reprogramat”, urmând să se prezinte într-o altă zi în fața anchetatorilor.
Șeful Direcției strategie, managementul datelor și activităților din ADS, Vincențiu Relu Lucian Cuc, președintele Agrostar, Ștefan Niculae, și alte șase persoane, între care o alta cu funcție de conducere din ADS, sunt urmărite penal pentru fapte de corupție.
Potrivit DNA, directorul Cuc este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată, iar Ștefan Niculae, pentru asociere în vederea săvârșirii unei infracțiuni de șantaj.
În același dosar sunt cercetați, pentru asociere în vederea săvârșirii unei infracțiuni de șantaj și complicitate la șantaj, Ilie Cristian Sandu, Ștefăniță Dragoș Gheorghiu, Ioan Florin Todea, Alexandru Bolla și Bogdan Rădulescu.
Procurorii anticorupției informau, vineri, că s-a mai dispus începerea urmăririi penale și față de o altă persoană, cu funcție de conducere din cadrul ADS, însă numele acesteia nu a fost făcut public.
Potrivit DNA, celor șapte învinuți nominalizați li s-au adus la cunoștință acuzațiile.
„În cursul zilei de 01.11.2013 au fost efectuate mai multe percheziții. În acest moment, nu se pot comunica alte date, pentru a nu periclita desfășurarea anchetei”, a mai precizat DNA.
Procurorii DNA au făcut, vineri, percheziții la Ministerul Agriculturii, Agenția Domeniilor Statului și Federația Sindicală Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente, potrivit unor surse judiciare.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat vineri, după percheziții, că o angajată din ADS a reclamat nereguli privind achiziții de servicii de mentenanță pentru xerox, de pază și de telefonie.
Constantin a subliniat că nicio persoană din instituția pe care o conduce nu este vizată și nu a fost citată să dea declarații la DNA, el precizând că în atenția anchetatorilor ar fi persoane din ADS.
„Niciun angajat din Ministerul Agriculturii nu a fost citat ca învinuit sau martor, în acest moment. Este posibil să fie chemate ulterior unele persoane să dea declarații, dar nu în acest moment”, a spus el.
Ministrul a mai precizat că o angajată din ADS a sesizat Ministerul Agriculturii privind anumite probleme la achiziții pentru sediul central al ADS, iar Corpul de control a făcut verificări și a constatat că sunt nereguli. El a adăugat că achizițiile reclamate au vizat servicii de mentenanță pentru xerox, de pază și de telefonie, fiind semnalat totodată faptul că se folosește motorină pentru două mașini care nu mai sunt în uz.
„Din ce mi-am dat seama, sunt vizate două note de control, în urma unei sesizări pe care o doamnă din cadrul ADS a făcut-o cu privire la conducerea ADS. Doamna respectivă sesiza conducerea ministerului vizavi de faptul că s-au făcut anumite abuzuri (…) Este vorba, în primul rând, de achiziții de servicii de mentenanță pentru xerox, este vorba de faptul că la două mașini care nu mai sunt în uz se pare că se folosea cota de carburant, servicii de pază și servicii de telefonie”, a spus Constantin.
Întrebat care a fost concluzia Corpului de control după verificările la ADS, ministrul Agriculturii a spus că nu poate să facă aceste precizări, întrucât „notele” nu mai sunt în instituție.
Daniel Constantin a mai spus că perchezițiile de vineri au vizat, în acest context, și biroul șefului Corpului de control, de unde au fost ridicate „două note de control”.
Pe de altă parte, Constantin a precizat că, în urma verificărilor la ADS, Corpul de control al Ministerului Agriculturii a identificat probleme manageriale, astfel că, în 23 septembrie, a luat decizia de a-l demite pe președintele agenției, Dan Lucian Ștefan Mogoș.
Ministrul Agriculturii a mai spus că decizia de a-l demite pe șeful ADS nu a putut fi pusă în aplicare până acum întrucât acesta a fost în concediu medical până vineri.
Agrostar susține că descinderile de vineri de la sediul sindicatului nu au avut nicio legătură cu situația de la Ministerul Agriculturii și ADS, ci l-au vizat pe secretarul general al federației, Tudor Dorobanțu, investigat de Agenția Națională de Integritate.