Președintele AEP propune reducerea numărului de semnături necesare depunerii candidaturii la alegeri
„Propunerea este ca pentru viitor să găsim aceste reguli cu listele de susținători pentru că începând din anii ’90 aceste liste de susținători au fost prezentate fie de 100.000 de liste de susținători pentru alegerile pentru Parlamentul European, candidat independent depune 100.000 de semnături, lista cu 200.000 de semnături. Trebuie găsite soluții ca în alte state cu altă experiență democratică decât noi. Să nu mai punem un candidat în ipostaza în care se trezește când a luat de bună credință ce i-au prezentat niște oameni care îl ajută, care l-au susținut să strângă aceste semnături și uitați-vă ajunge să constate pe propria piele că ce a prezentat reprezintă un posibil fals și o posibilă infracțiune. (…) Eu cred că 10% din ce este acum ar fi suficient astfel încât să ne asigurăm că toți candidații care vor să intre în competiția electorală să fie pe bune”, a afirmat Constantin Buică, la Realitatea Tv.
Acesta a mai afirmat că ar putea fi ca în alte state, unde există inițiative civice pentru susținerea unui candidat la alegeri.
„Cum există state sunt liste de susținători, se numesc inițiative civice. Vin cu o susținere de inițiativă într-un număr mai restrâns, câteva mii de astfel de semnături, dar se depun, se prezintă cu această susținere la sediul partidului și partidul le are pe toate și le prezintă original la depunerea candidaturilor. Am fost în misiuni de observare a alegerilor și am constatat că astfel de lucruri funcționează, sunt state care au 200 de astfel de inițiative de susținere a unor candidați la nivel regional, cum ar fi la noi la nivel județului și este suficient 200. Dar să știm că acestea sunt valabile, sunt prezentate personal la Biroul de Circumscripție în unele state, se prezintă personal susținătorul, depune la dosarul de candidat pe o perioadă de trei luni și Biroul de Circumscripție când vine candidatul cu dosarul de candidatură îi va spune «da îndepliniți condițiile, aveți aici cele 200 și le punem și mergeți în competiția electorală»”, a explicat Buică.
Șeful AEP a spus că este posibil la alegerile prezidențiale, din luna noiembrie, să fie 17 candidați, însă „așteptăm vineri să vedem rămânerea definitivă”.
Biroul Electoral Central a validat, până în acest moment, 14 candidaturi la alegerile prezidențiale.
Totodată, BEC a sesizat Parchetul în privința mai multor candidați la prezidențiale, în contextul în care în urma verificărilor, instituția a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceștia. Printre candidații vizați se numără Alexandru Cumpănașu, Miron Cozma, Bobby Păunescu, Ninel Peia și Viorel Cataramă.