Potrivit unui comunicat remis gândul, ANI a constatat că, începând cu data de 06 iunie 2012, Havrileț deține, simultan cu funcția de Președinte cu rang de Secretar de Stat al A.N.R.E., și funcția de Director general al S.C. GASCOP S.R.L., societate al cărei obiect de activitate se desfășoară în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, ori în orice alte domenii care se află în competența A.N.R.E.
Potrivit art. 4, pct. 34 din Legea nr. 160/2012, „membrii comitetului director nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăți comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competența ANRE, în condițiile legii”.
De asemenea, HAVRILEȚ NICULAE a încălcat și dispozițiile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de secretar de stat, funcția de subsecretar de stat și funcțiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcții publice de autoritate, precum și cu exercitarea funcțiilor prevăzute la alin. (1), lit. c)”, respectiv „funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu […] funcția de […] director general […] la societățile comerciale […]”, se arată în comunicatul ANI.
Potrivit ANI, Havrileț a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Havrileț a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată în comunicatul ANI.
Niculae Havrileț a fost vicepreședintele PNL Târgu Mureș și consilier local în același oraș. El este acționar la o firmă din domeniul gazelor naturale – SC Gascop SRL, cu 90% din acțiuni, și SC Hanigas SRL, cu 100%, dar și la Nexte Bank, cu o valoare a acțiunilor de 1.200 de lei, membru Club Rotary Mureș și membru Agenda 2009, conform Mediafax.
Totodată, la data numirii în funcție era vicepreședinte la Uniunea Națională a Patronatelor din România, secretar la Asociația Profesională din Domeniul Gazelor Naturale, membru în Comitetul Consultativ al ANRE, și beneficiarul unor contracte încheiate între SC Gascop SRL și E. On Gaz Distribuție, respectiv Transgaz Mediaș, în urma unei licitații publice pentru prestări servicii, în valoare de 198.920 de lei, în 2011.
În 2005, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că mai mulți înalți funcționari publici de la Agenția Domeniilor Statului și de la Ministerul Agriculturii sunt urmăriți penal pentru privatizarea frauduloasă a Vitipomicola Sâmburești Olt. Printre aceștia se număra și Havrileț, care la data comiterii faptei, în luna august 2000, era președintele Agenției Domeniilor Statului.
El se afla la conducerea instituției din iunie 2012, când l-a înlocuit pe Iulius Dan Plaveti, demis de premierul Victor Ponta.