Președintele Traian Băsescu va susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni privind acordul cu FMI în urma întâlnirii oficiale pe care a avut-o în această dimineață cu reprezentanții Fondului, ai CE și ai Băncii Mondiale.
La începutul discuțiilor președintele Băsescu a atras atenția că dacă plățile care vor fi făcute pentru a majora pensiile vor afecta deficitele structurale ale bugetului de pensii și de asigurări de sănătate, atunci el nu va trimite scrisoarea de intenție Parlamentului.
„Sunteți aproape de terminarea misiunii, după cum am înțeles. Și aș vrea să știu cum e imaginea de ansamblu acum. Așa cum am discutat cu ministrul de Finanțe, elementul cheie legat de plățile pe care trebuie să le faceți în perioada următoare trebuie să rămână la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurări de sănătate și ale fondului de pensii. Este elementul esențial din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat”, a afirmat Băsescu la începutul discuțiilor oficiale cu partenerii acordului stand-by de tip preventiv.
Georgescu, ministrul Finanțelor, după 12 ore de negocieri cu FMI: vom reîntregi salariile în etape
Sâmbără seara Florin Georgescu, ministrul de Finanțe al guvernului Ponta a anunțat că negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes și că s-au găsit resurse pentru reîntregirea salariilor și rambursarea contribuțiilor de CASS încasate ilegal de la pensionari. Sursa principală de finanțare a acestor măsuri va fi însă creditul, dat fiind faptul că ele sunt posibile doar prin majorarea deficitului bugetar asumat, respectiv a raportului dintre veniturile și cheltuielile statului.
Deficitul bugetar asumat este de 1,9% din PIB, pe metodologia cash. Cel mai probabil ținta de deficit bugetar a fost majorată cu circa 0,6% din PIB, respectiv cu circa 700-800 de milioane de euro. Acești bani vor fi obținuți prin împrumuturi noi, care se vor adăuga celor care sunt deja programate, atât pentru a acoperi deficitul de 1,9% din PIB pe care a fost fundamentat bugetul cât și pentru „rostogoli” datoria publică, respectiv pentru a achita împrumuturile vechi prin altele noi.
Franks, la întâlnirea de la Cotroceni: Apreciem că a existat o cooperare între vechii și noii membri ai Guvernului
Șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat că faptul că există cooperare între membrii fostului guvern și cei ai guvernului Ponta, ceea ce dă garanții că se vor continua reformele.
„Aș spune că unul dinte lucrurile pe care l-am remarcat ca fiind foarte favorabil este că a existat o cooperare între membrii Guvernului care pleacă și cei ai Guvernului care vine. Acest lucru este extrem de util pentru noi, pentru că ne arată că va fi o continuitate a angajamentelor României, cu privire la obligațiile internaționale, precum și cu privire la programul de reforme și de consolidare economică. Este foarte satisfăcător pentru noi să vedem cum miniștrii care pleacă și cei care vin pot veni împreună să discute cu noi și să aibă un angajament comun pentru ca România să rămână pe poziții”, i-a spus președintelui Traian Băsescu șeful misiunii Fondului Monetar Internațional.
Franks a adăugat că membrii delegației comune a FMI, a Băncii Mondiale și Comisiei Europene sunt „foarte recunoscători” membrilor celor două Cabinete „pentru acest spirit al cooperării”.
De asemenea, el a ținut să remarce „progresele excelente” făcute în discuțiile cu partea română în ultimele zile.