Președintele Băsescu primește, la Cotroceni, delegația comună a FMI, BM și CE
Președintele Traian Băsescu va primi joi, la Palatul Cotroceni, delegația comună a FMI, a Băncii Mondiale și Comisiei Europene, venită la București în a cincea vizită de evaluare a acordului preventiv semnat în 2011, informează Administrația Prezidențială.
Primirea delegației comune a Fondului Monetar Internațional, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale urmează să aibă loc joi, la ora 13.00.
Aceasta va fi una dintre ultimele ocazii pentru președintele Băsescu de a-l întâlni în cadru oficial pe șeful misiunii Fondului Monetar Internațional, americanul Jeffrey Franks. Acesta a fost șeful misiunii FMI pentru România încă din 2009, finalizând cu succes precedentul acord încheiat în primăvara anului trecut. Franks va fi înlocuit din vară de olandezul Erik de Vrijer.
Ultima primire la Palatul Cotroceni a delegației comune a FMI, BM și CE a fost în 3 februarie. Anterior, pe 31 ianuarie, președintele Băsescu a avut o altă întâlnire cu degația organismelor financiare internaționale și a CE, el spunând atunci că semnalele de la Consiliul European informal de la Bruxelles erau pozitive și că, probabil, imaginea UE și a zonei Euro va fi upgradată de către investitori.
„Tocmai m-am întors de la Bruxelles (de la lucrările Consiliului European informal – n.r.), unde semnalele sunt pozitive. Am ajuns la o înțelegere în cele din urmă și cel mai probabil imaginea UE și a zonei Euro va fi upgradată de către investitori. Am introdus câteva reguli în interiorul UE care sunt foarte apropiate de regulile FMI „, a spus președintele Băsescu la începutul întrevederii.
Ulterior, în discursul adresat Parlamentului la începutul lunii martie, președintele Băsescu transmitea mesajul că actualul Guvern și coaliția de guvernare trebuie să găsească soluții pentru reîntregirea în acest an a salariilor bugetarilor, reduse în 2010 cu 25%.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că l-a informat despre intenția părții române privind revenirea, de la mijlocul anului, la nivelul salariilor de dinaintea reducerii cu 25%, pentru stimularea consumului.
În cadrul vizitei pentru a cincea evaluare a acordului de tip preventiv semnat în primăvara anului trecut, șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, va avea vineri întâlniri cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și cu ministrul Finanțelor Publice, Bogdan Drăgoi.
Evaluarea este programată pentru perioada 24 aprilie – 7 mai, dar Jeffrey Franks sosește miercuri în România.
Guvernul va încerca să convingă reprezentanții FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene că evoluția economiei și execuția bugetară vor oferi suficient spațiu pentru a aplica reîntregirea salariilor bugetarilor, prin majorarea acestora cu circa 16%.
Datele pe primele trei luni nu indică o situație favorabilă majorării salariilor, deficitul bugetar situându-se în apropiere de 0,6% din PIB, dar istoric cifrele se îmbunătățesc în luna aprilie, când se efectuează plățile de impozit aferente primului trimestru.
Guvernul a fixat pentru acest an o țintă de deficit de 1,9% din PIB calculat după metodologia cash și are obligația de a se încadra sub 3% din PIB după metodologia ESA 95.
Potrivit celor mai recente date, deficitul bugetar s-a situat anul trecut la 4,11% din PIB pe cash și 5,2% din PIB potrivit metodologiei ESA.
Boardul FMI a avizat în martie cea de-a patra evaluare a acordului cu România, punând la dispoziția statului cea de-a cincea tranșă, de 505 milioane euro, care ridică suma totală disponibilă în caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro.
La finalul evaluării, reprezentantul CE Istvan Szekely a anunțat că FMI și Comisia au revizuit în scădere prognoza de creștere economică pentru România în acest an, la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate în zona euro și a deteriorării condițiilor de pe piețele internaționale.
Reprezentanții FMI și CE au afirmat atunci că au fost atinse toate țintele din acordul încheiat de România cu instituțiile internaționale.
Începând cu acest an, acordul cu FMI cuprinde ținte privind deficitul bugetar atât în termeni cash, cât și ESA.
România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înțelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro și o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială.
Acordul cu instituțiile financiare internaționale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.