Președintele bulgar Rosen Plevneliev și-a anulat participarea la inaugurarea Podului Calafat-Vidin

Publicat: 14 06. 2013, 13:00
Actualizat: 04 07. 2013, 03:34

Președintele Rosen Plevneliev și-a anulat participarea la inaugurarea Podului Calafat-Vidin, după ce Parlamentul l-a validat pe un „mogul controversat”, Delian Peevski, în funcția de director al Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS), relatează site-ul Novinite.com.

Președintele bulgar a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Consultativ pentru Securitate Națională pe această temă, ședință programată joi, pe 20 20 iunie, scrie presa bulgară.

Parlamentul a aprobat vineri această nominalizare din partea premierului Plamen Oreșarski, care l-a propus pe Peevski, un deputat din cadrul partidului minorității turce Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL, liberal) la conducerea DANS.

Uluindu-i atât pe parlamentarii din cadrul GERB (centru-dreapta) al fostului premier Boiko Borisov, cât și presa, Oreșarski a propus la începutul ședinței un nou punct pe ordinea de zi, și anume alegerea unui nou director DANS.

Deputații GERB au părăsit indignați plenul. Oreșarski a continuat, nominalizându-l pe Peevski, iar parlamentarul controversat a fost ales rapid la conducerea Agenției.

Acest lucru a creat nemulțumire în Bulgaria, aproximativ 2.000 de persoane alăturându-se, pe o pagină de Facebook, unui apel la proteste față de acest vot, care a durat mai puțin de o oră.

Plevneliev a anunța miercuri că va promulga o lege privind efectuarea unor modificări semnificative în structura agențiilor din domeniul aplicării legii în Bulgaria. Legea a fost adoptată vineri de către Parlament, după a doua lectură, și vizează transferul Unității speciale de luptă împotriva crimei organizate (GDBOP) a Poliției Bulgare din subordinea Ministerului de Interne în subordinea DANS.