Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, suspendat din funcție, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în 19 martie, de Curtea de Apel București, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să câștige un dosar de arbritraj.
Mihail Vlasov a fost denunțat la Direcția Națională Anticorupție de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, din industria de tipar, iar discuția avută de cei doi, într-un restaurant din București, în care Vlasov îi cerea mită un milion de euro, în mai multe tranșe, pentru a-l ajuta să câștige procesul pe care îl avea la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional, a fost interceptată de procurori, potrivit informațiilor din motivarea deciziei de arestare.
Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretențiile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki și asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum și cererea reconvențională având ca obiect de plată suma de 270.000 de euro, potrivit informațiilor din dosar.
În luarea deciziei de arestare preventivă, judecătorul Curții de Apel București a luat în considerare și interceptărilor discuțiilor ambientale dintre Vlasov și Gheza Iosif Petroczki, din seara în care a a avut loc flagrantul.
La 18 martie, în jurul orei 20.00, Vlasov s-a întâlnit cu Petroczki la restaurantul Hotelului Hilton. Vlasov era însoțit de prietenul și șoferul său, Onofrei Adrian Ioan, căruia îi spusese că merge la un meci de fotbal, însă pe drum i-a cerut să oprească autoturismul la Hotelul Hilton, pentru a se întâlni cu o persoană despre care spunea că ar insista să discute cu el, se mai arată în motivare.
Stenograme: „Aveți banii la dumneavoastră?”
Judecătorul Curții de Apel București a arătat, în documentul citat, că în ziua în care s-a întâlnit cu Gheza Iosif Petroczki, Mihail Vlasov l-a întreabat dacă are la el prima tranșă din banii ceruți. Când omul de afaceri i-a confirmat că are banii, Vlasov a spus că îl trimite pe șoferul lui să îi ia de la mașină.
„Vlasov Mihai: Aveți banii la dumneavoastră?
Petroczki Gheza Iosif: Da. E afară. Îi am în mașină.
Vlasov Mihail: La mașină, nu? Merge băiatu” cu dumneavoastră. Să plecăm acuma…
Petroczki Gheza Iosif Da, bine.
Vlasov Mihail: Merge cu mine… merge băiatul ăla cu dumneavoastră.
Petroczki Gheza Iosif: Bine.
Vlasov Mihail: Și ne mai întâlnim doar data viitoare. Nu vorbim la telefon, nu mai da-ți telefon nici cu …[neinteligibil]… niciodată, da?
Petroczki Gheza Iosif: Bine.
Vlasov Mihail: Bine domnu…”, potrivit transcrierii interceptărilor, prezentate în dosarul în care procurorii au cerut arestarea lui Vlasov.
Potrivit motivării, șoferul lui Vlasov, martor în dosar, le-a povestit procurorilor că, în seara flagrantului, l-a însoțit pe Petroczki la mașina sa, „de unde a scos o sacoșă, pungă de culoare roșie”, spunându-i să o ia și „să o ducă la mașina cu care venise”.
În timpul discuțiilor, Vlasov i-a spus lui Petroczki cum vrea să primească restul sumei cerute și l-a atenționat că trebuie să se poarte ca și cum ei nu ar fi discutat nimic, iar când o să vină „sorocul pronunțării”, „ceea ce trebuie să se întâmple, asta se va întâmpla”.
„Vlasov Mihail: Dacă veniți prima dată cu ăia două sute, no.
Vlasov Mihail: Vorbim de… vorbim de jumătate din bani. Vorbim de jumătate, deja. Tranșa asta și diferența de trei sute la termenu” viitor.
Petroczki Gheza Iosif: Deci, încă trei sute, termenu” viitor?
Vlasov Mihail: Ă?
Petroczki Gheza Iosif: Deci… încă trei sute la termenu” viitor?
Vlasov Mihail: La termenu” viitor, da!
Vlasov Mihail: Normal. Dumneavoastră o vedeți de… ca și cum noi nu ne-am discutat nimic. Dumneavoastră vă vedeți în mod normal …[neinteligibil]… o continuare. Când o să vină sorocul pronunțării o să …[neinteligibil]… Asta-i… asta-i singura, asta e ceea ce trebuie să se întâmple, asta se va întâmpla”.
Instanța a mai arătat în motivare că întâlnirea din 18 martie a avut loc după ce avocata lui Petroczki i-a spus acestuia că președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, vrea să îl cunoască, întrucât ar fi interesat de industria de tipar din România, și nu cum a arătat inculpatul, „că denunțătorul dorea să-i vorbească”.
Prima întâlnire dintre cei doi a avut loc în 13 martie, după o programare făcută de șefa cancelariei lui Vlasov, la sediul Curții de Arbitraj. În acest context, Vlasov l-a întrebat pe Petroczki „dacă știe că are proces, dacă este conștient că îl va pierde și că va fi obligat să plătească suma de 4 milioane euro”. Petroczki i-a spus lui Vlasov că pretențiile sale sunt nefondate, a mai scris judecătorul în motivare.
„Din discuțiile purtate între cei doi, a rezultat fără putință de tăgadă că inculpatul din prezenta cauză exercită o oarecare presiune asupra pârâtului reclamant, rezultând un interes personal constând în: «este puțin important dacă pretențiile reclamanților sunt fondate sau nu», ideea e că o să fie «obligat la plata a 4 milioane euro», sens în care denunțătorul a fost întrebat dacă dorește să câștige procesul și dacă da, atunci dacă este «dispus să contribuie»”, potrivit motivării judecătorului.
Petroczki i-a spus lui Vlasov că nu are decât suma solicitată prin cererea reconvențională depusă la instanță, însă pentru câștigarea procesului, președintele suspendat al CCIR i-a solicitat un milion de euro.
„Insistențele inculpatului din cauză au fost clare, acesta impunându-i practic denunțătorului să-i promită ca primă tranșă 500.000 euro, ce trebuiau remiși imediat, pentru ca, mai apoi, să procedeze la o înțelegere, constând în aceea că, până la termenul din 19.03.2014, să-i achite 200.000 euro, urmând să primească mai multe termene apoi, pentru a achita întreaga sumă de 1.000.000 euro, atrăgându-i atenția de a nu vorbi despre înțelegere cu avocata”, se mai arată în documentul citat.
Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Vlasov la instanța supremă, care o va lua în discuție miercuri.